Bijna 60% van de zonneparken in Nederland ligt op voormalige landbouwgrond

19-06-2023 JOURE – Bijna 60% van de zonneparken in Nederland ligt op voormalig landbouwgrond. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Kadaster, die zondagavond 18 juni bekend werden gemaakt. Eind 2022 waren er 563 zonneparken in Nederland die groter zijn dan 1.000 vierkante meter. In totaal gaat het om 3640 hectare.

Het Kadaster werkt aan een groot onderzoek naar de omvang van zonneparken. De stijging van de omvang van zonneparken zorgt voor afname van de landbouwgrond. De verhouding bleef de afgelopen jaren hetzelfde. Ook in 2020 stelde het Kadaster vast dat 60% op voormalig landbouwgrond stond.

Het totale landbouwareaal waar zonneweides op liggen is echter zeer beperkt. Nederland beschikt over 1,8 miljoen hectare landbouwgrond en daarvan wordt nu 2170 hectare benut voor een zonnepark. Dat betekent 0,12% van het totale landbouwareaal.

Het Kadaster ziet grote verschillen tussen provincies. Groningen en Drenthe hebben de grootste oppervlakte aan zonneparken. De provincies in het westen en in Limburg blijven achter. Begin juli publiceert het Kadaster het volledige onderzoeksrapport over de omvang van zonneparken in Nederland.