Tamarah Benima houdt Rede van Fryslân

27-06-2021 JOURE – Liberaal rabbijn, columnist en journalist Tamarah Benima spreekt dit jaar de Rede van Fryslân uit. Op 28 oktober deelt ze haar visie op Fryslân onder de titel Zonder waarheid kunnen we niet. Maar welke? Van Bonifatius tot Woke.

Benima: “De destructie door totalitaire ideologieën, de dekolonisatie, de secularisatie en de opkomst van de communicatiemiddelen in de twintigste eeuw en de invloed van de sociale media zijn enkele factoren van de ondermijning van het klassieke begrip ‘waarheid’. Wat ervoor in de plaats lijkt te komen is een nieuwe religie, met ketters en al. Goede intenties zijn belangrijker dan goede uitkomsten. Totalitair beleid en gedrag liggen op de loer.”   

Commissaris van de Koning in Fryslân drs. A.A.M. Brok verheugt zich op de Rede. “Benima hat skerpe observaasjes en in útsprutsen fyzje. It tema is tige aktueel, relevant en oansprekkend. It giet oer krêften dy’t spylje yn de mienskip.”

Benima (Amsterdam, 1950) is sinds 2009 rabbijn van de Progressief Joodse Gemeente Noord-Nederland Beth haTsafon en sinds 2015 van de gemeente Beit Ha’Chidush in Amsterdam. Ze werkte als verslaggever en hoofdredacteur bij het Nieuw Israëlietisch Weekblad, schreef columns in diverse dagbladen, waaronder het Friesch Dagblad, organiseert Open Synagoge Diensten, houdt lezingen en vertaalt Joodse boeken.

Jaarlijkse traditie
De Rede van Fryslân is een jaarlijkse traditie geïnitieerd van de provincie Fryslân. Op uitnodiging van de commissaris van de Koning houdt een prominent persoon van buiten de provincie met het oog op de toekomst Fryslân de spiegel voor.

Eerdere sprekers waren minister van Landbouw Carola Schouten, meteoroloog en NOS weerman Gerrit Hiemstra, gewezen voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy, bedrijfskundige, publicist, voormalig politicus Pieter Winsemius, ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parme, journalist Olaf Koens, oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet, VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes en CPB-directeur Gerrit Coen Teulings.