Code oranje: Vanaf eind van de middag en vanavond kans op overlast door zware onweersbuien

09-07-2024 JOURE – De komende uren zijn er geen waarschuwingen. Vanaf eind van de middag in het zuidwesten en vanavond in de rest van het land is er kans op zware onweersbuien die van het zuidwesten naar het noordoosten over het land trekken. Bij deze buien kunnen er zware windstoten voorkomen en plaatselijk veel regen, veel onweer, grote hagel.

Door blikseminslag, wateroverlast, het omwaaien van voorwerpen en bomen en grote hagelstenen kan er schade en overlast ontstaan. Vooral voor buitenactiviteiten en het verkeer kunnen deze onweersbuien gevaarlijk zijn.

Code oranje
Er is grote kans op gevaarlijk weer waarbij de impact groot is met mogelijk schade, letsel of veel overlast. Dit kan plaatselijk zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven. 

Meer details
De onweersbuien kunnen plaatselijk gepaard gaan met zware windstoten van circa 75-100 km/uur, hagel van 2-4 cm en veel regen in korte tijd (20-40 mm).