Voorontwerp Nota Ruimte schetst ruimtelijk beeld van Nederland in 2050

23-06-2024 JOURE – Minister De Jonge van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties heeft vrijdag 21 juni namens het hele kabinet het voorontwerp Nota Ruimte naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorontwerp is een eerste ruimtelijke vertaling van de opgaven voor Nederland richting 2050, met een doorkijk naar 2100. In de nota worden ruimtelijke keuzes benoemd en wordt richting gegeven voor de te maken keuzes over grote opgaven binnen landbouw, natuur, woningbouw, economie en energiezekerheid.

Het voorontwerp volgt op de contourennotitie uit oktober en is een tussenstap op weg naar een ontwerp Nota Ruimte en vervolgens een definitieve Nota Ruimte, die een voor het Rijk bindende visie vormt. Het biedt een basis om met andere overheden en de samenleving het gesprek te voeren over te maken keuzes en hoe deze regionaal vorm krijgen. Publicatie van het voorontwerp is belangrijk om voortgang te houden op urgente ruimtelijke keuzes en doet recht aan het geleverde werk van provincies.

Het voorontwerp is te zien als een overdrachtsdossier voor het nieuwe kabinet. In het voorontwerp worden de drie breed gedragen principes voor een rechtvaardige verdeling van de ruimte bevestigd:

  1. Recht doen aan volgende generaties: niet afwentelen. Keuzes moeten niet zorgen voor het afschuiven naar volgende generaties of andere gebieden.
  2. Recht doen aan schaarste: meervoudig ruimtegebruik. Waar mogelijk moeten functies slim en met kwaliteit worden gecombineerd.
  3. Recht doen aan eigenheid: gebiedskenmerken centraal. Beschermen en benutten wat er is en toevoegen wat past bij de waarde en het karakter van het gebied

De opgaven waar Nederland voor staat zijn gebundeld in drie ‘bewegingen’ die onderling sterk verbonden zijn en worden in het voorontwerp ondersteund met kaartmateriaal:

  1. Beweging naar een toekomstbestendig evenwicht tussen landbouw en natuur
  2. Beweging naar een klimaatneutrale en circulaire samenleving
  3. Beweging naar sterke regio’s, steden en dorpen in heel Nederland

De kwaliteit van het water- en bodemsysteem werkt door in alle ‘bewegingen’ en beïnvloedt de te maken ruimtelijke keuzes. Dat geldt niet alleen voor landbouw en natuur, maar ook voor de woningbouwopgave of voor de industrie en bedrijven. De beschikbaarheid van drinkwater en zoetwater komt steeds meer onder druk te staan en klimaatverandering zorgt voor meer weersextremen met periodes van wateroverlast en grote droogte. Dit vraagt om acties om de robuustheid van ons land te versterken.

Het Voorontwerp Nota Ruimte is te vinden op de website van de Rijksoverheid.