53% veehouders wil hoge BTW voor dekking kosten dierwelzijn en milieu

13-06-2024 JOURE – Uit een enquête onder bijna 400 veehouders, die representatief is voor alle veehouders, blijkt dat een meerderheid hogere subsidies voor een beter dierenwelzijn en milieu ziet zitten, als dat gefinancierd wordt via een btw verhoging op vlees, zuivel en eieren, zodat die meerprijs bij draagt aan een eerlijk inkomen voor de boer. Ze zien een prijsverhoging voor de consument daarmee niet als bedreiging, maar als randvoorwaarde om meer kwaliteit te leveren op een hoog niveau voor dierenwelzijn en milieu. 

Dat blijkt uit het rapport ‘Veehouders verdienen beter – Onderzoek naar verbeteringen in het verdienmodel en duurzaamheidsbeloningen voor Nederlandse veehouders’ van marketingbureau Prosu.

Meest opvallend is de steun voor een belastingmaatregel vergelijkbaar met een bestaand Duits model, opgepakt door diverse Duitse landbouwministers. Dit gaat over een paar cent extra op vlees, zuivel en eieren voor een beter dierenwelzijn en een hoger boereninkomen. In Duitsland steunen sommige landbouworganisaties deze dierenwelzijnsheffing waarbij consumenten via een btw-verhoging op vlees, zuivel en eieren iets meer betalen.

De opbrengsten van de taks worden gebruikt om boeren twintig jaar lang en eenmalig vergoedingen te geven voor dier- en milieuvriendelijke stalaanpassingen, zowel in Duitsland als in het buitenland. Dit laatste geldt voor boeren die voedsel naar Duitsland exporteren. Op de vraag of dit plan ook een goed idee zou zijn voor Nederland, antwoordde 53 procent van de veehouders bevestigend.