Bewolkt en hier en daar een bui

31-05-2024 JOURE – Vanochtend is er veel bewolking en verspreid over het land komen enkele buien voor. Aan het einde van de ochtend leeft de buiigheid verder op.

Vanmiddag wisselen wolken, zon en buien elkaar af. In het oosten kan het tijdens een stevige bui ook onweren. Het wordt 17 graden aan zee tot lokaal 20 graden in het binnenland. De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is in het zuiden en oosten van het land zwak of matig. In de kustprovincies waait het matig tot vrij krachtig en vlak aan zee kan het later in de middag krachtig waaien, windkracht 6.

Vanavond komen nog enkele buien voor. De wind blijft in het noorden en westen van het land nadrukkelijk aanwezig. Ook in de nacht naar zaterdag komt het tot enkele buien. De minimumtemperatuur ligt rond 12 graden.

Morgen veel wolken
Zaterdag start met veel bewolking en vooral in het zuiden, midden en oosten een aantal buien. Vanuit het noorden wordt het op steeds meer plaatsen droog en in het noorden breekt geleidelijk de zon door. In de zuidelijke delen van het land kan het tot de avond overwegend bewolkt blijven. Bij een matige, aan zee vrij krachtige, noordenwind wordt het 16 graden in de kustgebieden tot lokaal 22 graden in Drenthe, Twente en de Achterhoek.

Zondag afgerond zonkracht 6
Zondag lijkt een grotendeels droge dag te worden met een mix van wolken en zon. De wind waait nog steeds uit het noorden en daardoor is het niet warm met maximaal 16 graden vlak aan zee tot lokaal 20 graden in het zuidoosten. Hiermee is het aan de frisse kant voor de tijd van het jaar. Maxima van 18 tot 21 graden zijn gebruikelijk begin juni. Heb je midden op de dag buitenplannen dan is het gebruik van zonnebrandcrème aan te raden. De zonkracht varieert van ruim 5 in het noorden tot afgerond 6 in het zuiden van het land. Je kan dan in 15 tot 40 minuten verbranden.

Volgende week vaak droog, niet warm en hoge zonkracht
Na het weekend blijft de wind uit het noorden tot noordwesten waaien. In het binnenland kan het een keer 20 of 21 graden worden, maar op de meeste plaatsen blijft het kwik steken tussen 16 en 20 graden. Het weerbeeld bestaat uit wolken, zon en soms een lichte bui.

Als het begin volgende week tussen 12:00 en 15:00 uur zonnig is komt de zonkracht nog wat hoger uit dan zondag. Er is dan een paar uur lang sprake van zonkracht 6 en in Zuid-Nederland zelfs afgerond zonkracht 7. Bij zonkracht 7 kunnen sommige mensen al na 10 minuten verbranden.