Samen werken en samen genieten 

29-05-2024 SINT NICOLAASGA – Nij Abdij De Heidepleats in Sint Nicolaasga is een domein met land, een tuin, een wijngaard, gebouwen, dieren en gasten. Kortom veel om van te genieten. Het brengt bedrijvigheid met zich mee, wat betekent dat er veel te doen is. Om dit samen te brengen, zet De Heidepleats een werkgemeenschap op voor iedereen die het leuk vindt om samen te werken en samen te genieten van het resultaat. Eén keer in de twee weken is er een werk- en genietdag. 

Gastvrijheid
In 2005 werd rondom de Heidepleats, een boerderij uit 1884, een wijngaard aangeplant. Mede door de wijngaard en de B&B groeide de aanloop van mensen. Door de jaren heen wordt steeds duidelijker dat veel mensen de Heidepleats als een prachtige gastvrije plek ervaren. Zo ontstond eigenlijk al een soort klooster, een plaats waar iets meer afstand is van de waan van de dag. In de praktijk zie je dit in terug in het werken in de natuur, in het samenleven, in waardevolle gesprekken, in het samen bidden en ook in het bieden van onderdak.

Werkgemeenschap
Op grond van deze ontwikkelingen is in 2019 een stichting opgericht. De Heidepleats wordt uitgebreid met de naam Nij Abdij. Dit geeft aan dat het een soort klooster is. Hier zijn met elkaar leven, werken, zorg voor de natuur en bidden belangrijke waardes.

Om dit nu verder in de praktijk te brengen krijgt de Werkgemeenschap vorm. Het is een mooie plek voor mensen met ervaring, maar vooral ook voor iedereen die iets wil leren en mee wil genieten. 
Voorbeelden wat door de Werkgemeenschap wordt gedaan zijn: in de wijngaard de ranken leiden en de loofwand bewerken, in de kloostertuin zaaien, planten en oogsten, groente- en bloembedden netjes houden, kruiden oogsten en drogen, verbouwen en herinrichten van de gebouwen, erfbeheer, bloemstukken maken. Te veel om op te noemen.

De eerste werkdagen zijn al een feit en net zoals in een klooster, is er een vast dagprogramma. Tussen de middag is er een lunch en is er de mogelijkheid om mee te gaan naar de tuinkapel voor een stilte- gebedsmoment. Het is natuurlijk ook mogelijk om alleen een ochtend of een middag mee te doen. Ben je benieuwd of er ook iets voor jou te genieten is? De koffie en thee staan klaar. Kijk voor data op www.deheidepleats.nl, QR-code of bel met één van de gastvrouwen Jântsje 06 30065107 of Sietske 06 29548893