Consumentenbond: ‘Minder prijsverschil tussen biologische en gangbare voeding’

28-05-2024 JOURE – Het prijsverschil tussen biologische en gangbare levensmiddelen is de afgelopen 5 jaar gedaald van 63% naar 48%. Dit stelt de Consumentenbond op basis van een nieuwe prijspeiling, waarbij 135 producten zijn beoordeeld. Er zijn al biologische producten die niet duurder zijn dan de reguliere variant.

De Consumentenbond bekeek de prijzen van 135 biologische producten bij 8 reguliere en 2 biologische supermarktketens. Gemiddeld zijn biologische producten in de reguliere supermarkt 48% duurder dan gangbare varianten, maar het verschil is niet bij alle producten even groot.

Vooral bij zuivelproducten, rundvleesproducten en pasta zijn er kleine of zelfs helemaal geen prijsverschillen. Een liter biologische halfvolle- of volle verse melk was vaak maar 0,20 euro duurder dan de reguliere melk, 300 gram biologisch rundergehakt kostte bij Jumbo net zo veel als het niet-biologische gehakt en bij Dirk was de prijs van 500 gram biologische en gangbare macaroni hetzelfde.

De biologische supermarkten hebben het grootste biologische assortiment: Ekoplaza zegt circa 9000 biologische producten te verkopen, Odin 6000. Van de reguliere supermarkten hebben Albert Heijn, Jumbo en Plus het grootste biologische aanbod, maar dit verschilt erg per moment en filiaal.

Aldi werd vanwege het geringe biologische assortiment niet meegenomen in de prijspeiling. Biologische producten zijn bij Dirk en Lidl het goedkoopst. Consumenten betalen daar 18% minder dan gemiddeld voor biologische producten. De biologische supermarkten Ekoplaza en Odin zijn een stuk duurder dan het gemiddelde.