Rode diesel gaat de staat 141 miljoen euro per jaar kosten

21-05-2024 JOURE – In het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben opgesteld met oog om samen een nieuwe regering te vormen, kondigen de partijen onder andere vanaf 2027 de herintroductie van rode diesel voor de landbouw aan. Deze gekleurde brandstof, waarvoor minder accijns wordt afgedragen, is sinds 2013 verboden voor agrariërs en wordt in Nederland alleen nog gebruikt in de scheepvaart. Herintroductie van rode diesel voor de landbouw zou de Nederlandse staat 141 miljoen euro per jaar kosten.

In Duitsland was de regering van plan om belastingvoordelen voor het gebruik van diesel door landbouwbedrijven grotendeels in te trekken. Het was daar één van de aanleidingen voor grote boerenprotestacties begin dit jaar. In België wordt in de landbouw ook met rode diesel gewerkt. BBB heeft in de Tweede Kamer eerder aangedrongen om rode diesel voor de landbouw weer in te voeren. Ene motie daarover werd in 2022 aangenomen. Daar wilde het kabinet toen niet aan.