Regionaal zomers warm

13-05-2024 JOURE – De nieuwe week gaat warm van start met vandaag en morgen regionaal zelfs zomerse temperaturen. Het droge weer laten we wel achter ons. Tijdens de middag en avond valt verspreid over het land al een enkele bui; vanaf woensdag neemt de buienkans overal flink toe. Dan begint de temperatuur ook aan een gestage daling.

Landinwaarts lokaal zomers
Er zijn zonnige perioden, maar in het zuidwesten komen ook al wolkenvelden voor. De temperatuur stijgt snel naar waarden veelal boven 20 graden. Vanmiddag wordt het uiteindelijk 21 graden op de meeste stranden tot plaatselijk 26 graden in het noordoosten. Daarbij komen stapelwolken tot ontwikkeling, waaruit vanaf de namiddag enkele buien ontstaan. Het gaat hierbij lokaal om fikse buien met onweer en windvlagen. Houd de regenradar later vandaag dus goed in het oog!

Vanavond buien, droge nacht
Buien trekken vanavond noordwaarts over ons land en nog altijd is lokaal onweer mogelijk. Later in de avond koelt het geleidelijk af en zullen de meeste buien verdwijnen. Er volgt een vrijwel droge nacht met opklaringen en minima rond 13 graden. De wind waait uit een zuidoostelijke richting en neemt langzaam in kracht toe.

Morgen opnieuw warm
Die zuidoostenwind wordt dinsdag overdag matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. Daarbij zijn soms windvlagen mogelijk van 50-60 km/uur. Desondanks verloopt de ochtend vrij zonnig met snel oplopende temperaturen. Tegen het middaguur is het al 20 tot 23 graden; de maxima komen uit rond 26 graden in het binnenland. Lokaal kan het kwik zelfs even tippen aan 27 graden. Denk wel aan de hoge zonkracht, want die bereikt een waarde van 5-6. Dit betekent dat jouw huid na een half uurtje kan verbranden.

Dinsdag namiddag en -avond gaat het broeierig warm aanvoelen en komen weer enkele buien tot ontwikkeling. Met name in het midden en zuiden komt daarbij lokaal onweer voor en er kan flink wat neerslag vallen. Later gaat het in Zeeland langduriger regenen. Met het binnentrekken van deze buien koelt het ook geleidelijk af.

Woensdag noorden veel zon
Woensdag heeft het noorden van ons land de beste papieren. Daar blijft het overwegend droog met van tijd tot tijd ruimte voor de zon. De hoogste temperaturen zijn eveneens voor Groningen, Friesland en Drenthe bestemd: plaatselijk kan het daar weer zomers warm worden met 25-26 graden.

Intussen komt een strook met bewolking en soms stevige regenval over het midden en zuiden te liggen. De exacte positie van deze zone is overigens nog wel een beetje onzeker. Op de natste plekken kan tot wel 20 millimeter neerslag vallen en tijdens langdurige regen is het nauwelijks nog 18 graden. De wind komt verder uit veranderlijke tot oostelijke richting en is zwak of matig.

Donderdag overal toenemende buienkans
Donderdag breidt het hierboven genoemde gebied met bewolking en (buiige) regen zich verder over ons land uit. Op sommige plaatsen kan een flinke plens regenwater omlaag komen. Het is echter niet ondenkbaar dat de noordelijke provincies het opnieuw meest droog houden met geregeld zonneschijn. Daar kan het in dat geval nog maximaal 23 graden worden, elders liggen de maxima rond of iets onder de 20 graden.

Daarna aanhoudend wisselvallig
De langere termijn staat in het teken van wisselvallig, maar vaak wel zeer groeizaam weer. Dagelijks komt het tot stevige buien waarbij vooral aanstaande vrijdag regionaal flink wat regen kan vallen. Komend weekend krijgt de zon iets meer ruimte en dan is vooral in het noorden de buienkans weer kleiner. Onder invloed van een zuid- tot zuidoostenwind blijft de temperatuur wel redelijk op niveau. De maxima komen meestal uit rond 19 graden, wanneer het zonnetje wat langer doorbreekt is 20 tot 22 graden mogelijk.