Jagers vinden provinciale regels voor ganzenbeheer onwerkbaar

02-05-2024 JOURE – De provinciale regelgeving voor het beheer van met name de grauwe gans wordt voor veel jagers onwerkbaar. In de provincie Friesland zien de jagers daarom voorlopig af van het ganzenbeheer. Ook wordt jagers veel beperkingen opgelegd bij de ganzenjacht, wat het beheer erg lastig maakt. Ondertussen wordt door stijgende schadecijfers de druk op de jagers juist verder opgevoerd, stelt de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Waar jagers in Friesland bang zijn om onbedoeld gebiedsovertredingen te begaan en daarmee het risico lopen hun jachtakte kwijt te raken, hebben jagers in andere provincies te maken met ganzenbeheerteams die het niet zo nauw nemen met de regels voor de jacht. Ten einde de ganzenpopulatie in een gebied naar beneden te brengen, willen sommige overheden dat de beheerteams ook broedende ganzen en hun jongen schieten.

Van de ruim 44 miljoen euro aan gewasschade in 2022, kwam ruim 35 miljoen euro op het conto van de grauwe gans, brandgans en kolgans. Jagers werken graag mee om landbouwschade te voorkomen, maar volgens de Jagersvereniging zijn er betere manieren om het beheer van de ganzen vorm te geven in aanvulling op maatregelen als nestbehandeling en verjaging waar jagers ook zorg voor dragen. Wanneer ganzen op de wildlijst worden gezet, zijn ze te beheren in een periode dat ze niet op het nest zitten, in de rui zijn of jongen hebben. Want op die momenten willen jagers geen dieren bejagen.

De ganzenjacht is complex. Een gans komt niet vanzelf binnen schootsafstand. Om die kans te vergroten zijn er verschillende lokmiddelen op de markt. Provincies staan de jagers niet altijd het gebruik van de beschikbare lokmiddelen toe. Dat maakt het behalen van het vastgestelde beheerdoel erg moeilijk.