Rechtszaak tegen Nederlandse Staat om PFAS-vervuiling

25-04-2024 JOURE – Elf organisaties dagen de Staat der Nederlanden voor de rechter. Ze stellen de Staat aansprakelijk voor de verontreiniging en gezondheidsschade die worden aangericht door PFAS. Ze vinden dat de overheid haar zorgplicht onvoldoende vervult en verwijzen daarbij onder meer naar twee door de Verenigde Naties aangenomen resoluties over mensenrechten. De rechtszaak wordt namens de organisaties aangespannen door Knoops Advocaten, dat wordt ondersteund door PFAS-deskundigen.

De procedure wordt aangespannen door de Vakbond voor Burger en Militair Personeel, Vakvereniging Brandweer Vrijwilliger, Belangenvereniging Brandweer, actiegroep SchipholWatch, Omwonenden Luchthaven Eelde, de Stichting Ouderennetwerk West-Friesland, Stichting Gezond Water en de Milieufederaties van Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Friesland. De dagvaarding bevat 18 vorderingen. De belangrijkste eisen zijn dat erkend wordt dat de Staat aansprakelijk is voor de PFAS-verontreiniging, verplicht wordt alle vervuiling op te ruimen en een landelijk gezondheidsonderzoek uitvoert.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemicaliën die niet afbreekbaar zijn in de natuur. De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Er zijn ongeveer 5000 verschillende soorten. De bekendste zijn GenX, PFOA en PFOS. De stof wordt sinds de jaren 50 gebruikt in antiaanbaklagen in pannen en om regenkleding waterdicht te maken. Ook in smeermiddelen, verpakkingen en blusschuim wordt PFAS gebruikt. De stoffen stapelen zich op in de voedselketen. Ze tasten het immuunsysteem aan en sommige stoffen zijn bij langdurige blootstelling kankerverwekkend.

De organisaties en hun deskundigen noemen de maatregelen die de Staat tot dusverre heeft genomen “volstrekt onvoldoende om het verontreinigingsprobleem aan te pakken. De Nederlandse Staat heeft drie maanden om aan alle eisen te voldoen. Als dat op 21 juli niet gebeurd is, gaat de rechtszaak daadwerkelijk van start.