Paar koude nachten op komst

22-04-2024 JOURE – Ook deze week hebben we te maken met vrij koud lenteweer met maxima die uitkomen rond een graad of 10. Daarbij is het wisselvallig, met bijna dagelijks kans op enkele buien. Vandaag valt slechts lokaal een bui en schijnt de zon geregeld, maar woensdag is het een stuk natter. Richting het weekend lijken de neerslagkansen af te nemen en loopt de temperatuur mogelijk flink op.

Vanmorgen frisse start van de dag
Een dikke winterjas is zeker aan te raden als jij vroeg de deur uit moet. De temperatuur ligt in de vroege ochtend op veel plekken slechts enkele graden boven het vriespunt. Halverwege de ochtend is de temperatuur op de meeste plekken gestegen naar minstens 6 graden. Daarbij is het overwegend droog met flink wat ruimte voor de zon. In de tweede helft van de ochtend kan vooral landinwaarts al een enkele bui ontstaan.

Vanmiddag lokaal een bui, maar ook zon
Vanmiddag verandert er weinig. Op veel plekken is het droog met een afwisseling van stapelwolken en zon. De meeste zon is weggelegd voor het noorden van het land. In het binnenland kunnen lokaal enkele buien vallen. Bij een meest matige wind uit het noordoosten loopt de temperatuur uiteindelijk op naar een graad of 10 op de meeste plekken.

Vanavond en vannacht op uitgebreide schaal lichte vorst
Het is overwegend droog en verspreid over het land komen brede opklaringen voor. Tot zonsondergang is de zon nog enige tijd goed te zien. Vannacht verandert er weinig en is het op de meeste plekken helder. De wind valt weg en hierdoor koelt het flink af. Op uitgebreide schaal komt het komende nacht dan ook tot lichte vorst. Alleen vlak aan zee ligt de temperatuur net boven nul. Verder landinwaarts daalt het kwik mogelijk zelfs naar -3 graden. Aan de grond kan het hier matig vriezen. Als jij zomerplanten in de tuin hebt staan is het een slim idee om deze af te dekken. Daarnaast zullen fruittelers in actie moeten komen om hun bomen te schermen.

Morgen vooral in de avond kans op regen
Na een koude nacht krijgen we op dinsdag te maken een licht wisselvallige en wederom vrij koude lentedag. In de ochtend is het op de meeste plekken droog met flink wat ruimte voor de zon. In de middag komen flink wat stapelwolken voor en kan vooral landinwaarts een lokale bui vallen. Bij een zwakke tot matige wind uit het noordwesten loopt de temperatuur op naar een graad of 10. Later in de middag en in de avond gaat het vanuit het noordwesten uit regenen.

Woensdag guur lenteweer
Op woensdag moeten we wederom rekening houden met koud en wisselvallig lenteweer. Er trekken talrijke buien over het land en het wordt op de meeste plekken hooguit een graad of 9. Ter vergelijking: 13 tot 17 graden is gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Daarbij staat een matige tot aan de kust vrij krachtige noordwestenwind die het gevoelsmatig nog iets kouder maakt.

Donderdag meeste buien landinwaarts
Ook op donderdag houden we het niet geheel droog. Vooral landinwaarts komen enkele buien voor. In de kustgebieden is het vaker droog. De meeste buien zijn weggelegd voor de ochtend en in het begin van de middag. In de loop van de middag nemen de buien snel in activiteit af en krijgt de zon wat meer ruimte. Bij weinig wind wordt het 9 tot 11 graden.

Daarna wat doet het weer op Koningsdag?
Na een periode van bijna twee weken met temperatuur die een stuk lager waren dan gebruikelijk volgt richting het weekend een weersomslag. Dat hebben we allemaal te danken aan het feit dat we de noordelijke windrichting inruilen voor een wind die meer uit de zuidhoek komt. Hiermee wordt zachtere lucht richting ons land aangevoerd en dat is duidelijk terug te zien aan de temperatuur.

Vrijdag is het nog frisjes met 10 tot 13 graden, maar op Koningsdag kan het in het zuiden ruim 15 graden worden. Neerslag staat voor Koningsdag nu niet op het programma en ook de zon lijkt flink te schijnen. Al met al zien de vooruitzichten er op dit moment dus gunstig uit! Volgende week loopt de temperatuur nog verder op, maar moeten we ook rekening houden met enkele (onweers)buien.