Europese landbouwbeleid sluit niet aan bij klimaatdoelen van Europese Unie

07-04-2024 JOURE – Meer dan 80% van de landbouwsubsidies van de Europese Unie gaat naar de productie van dieren en voedergewassen. Dierlijke producten zijn verantwoordelijk voor 84% van de voedselgerelateerde uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie. Dat blijkt uit studie van onderzoekers de Universiteit Leiden en de Britse denktank Chatham House waarover ze hebben gepubliceerd in Nature Food. 

In 2013 gaf de Europese Unie 57 miljard euro uit voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Daarvan ging 18 miljard euro naar boeren die betrokken zijn bij de productie van dieren en 21 miljard hing samen met de productie van gewassen die als diervoeders worden ingezet. De Europese Unie keert een belangrijk deel van de landbouwsubsidies uit in de vorm van een hectaretoeslag en de veehouderij neemt het grootste deel van de landbouwgrond in beslag.

Dierlijke producten met subsidie vanuit het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zijn verantwoordelijk voor 84% van de voedselgerelateerde uitstoot van broeikasgassen in Europa, becijferden de onderzoekers. Dit lijkt zich slecht te verenigen met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de emissie van broeikasgassen met ten minste 55% omlaag te brengen en tot nul te reduceren in 2050. De landbouw is momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie.