Kwart meer oldtimers in vijf jaar tijd

05-04-2024 JOURE – Er zijn meer klassieke personenauto’s van 40 jaar of ouder. Het aantal oldtimers met een Nederlands kenteken is op 1 januari 2024, vergeleken met vijf jaar eerder, met 28 procent gegroeid naar 217 duizend. Het meest voorkomende merk onder de oldtimers is Volkswagen, blauw is de meest voorkomende kleur.

Begin 2024 waren er 47 duizend meer geregistreerde oldtimers dan in 2019. Bijna de helft van de oldtimers was 40 tot 50 jaar oud. Vijf jaar geleden was dit nog 63 procent. Vooral het aantal auto’s van 50 tot 60 jaar is de laatste jaren toegenomen. In vijf jaar tijd is dat verdubbeld naar 84 duizend oldtimers.

De gemiddelde leeftijd van een oldtimer was 53 jaar. De oudste geregistreerde klassieker komt uit 1894. In totaal stonden er 661 (0,3 procent) auto’s van 100 jaar of ouder geregistreerd.

Volkswagen meest voorkomende merk, blauw meest voorkomende kleur
Met 32 duizend auto’s was Volkswagen begin 2024 het meest voorkomende oldtimermerk in Nederland. Bijna 15 procent van alle oldtimers was een Volkswagen. Mercedes en Citroën volgen met respectievelijk 21 duizend en 14 duizend oldtimers.

Het wagenpark van oldtimers is kleurrijk. Blauw is de meest voorkomende kleur (16,9 procent), op de voet gevolgd door rood (16,5 procent) en groen (16,2 procent). De meest voorkomende kleuren bij auto’s jonger dan 40 jaar zijn grijs, zwart en wit.

Gemiddeld 1,8 duizend kilometer per jaar gereden door oldtimers
Ongeveer een kwart van de oldtimers was gedurende 2023 niet verzekerd en mocht dus niet de openbare weg op. Oldtimers die wel de weg op mochten, reden in 2022 gemiddeld iets minder dan 1 800 kilometer. Gemiddeld reed een personenauto jonger dan 40 jaar bijna zeven keer zoveel (12,2 duizend kilometer).

Auto’s van 40 jaar en ouder reden in totaal zo’n 274 miljoen kilometer in 2022. Van alle kilometers die Nederlandse personenauto’s jaarlijks afleggen, wordt 0,2 procent gereden door oldtimers. Het totaal aantal kilometers van alle Nederlandse personenauto’s samen is zo’n 114,3 miljard kilometer.

Jonge oldtimers in overgangsregeling
Tot 1 januari 2014 waren auto’s van 25 jaar of ouder volledig vrijgesteld van wegenbelasting. Vanaf dat moment is de wetgeving voor oude auto’s aangepast, waardoor alleen oldtimers van 40 jaar en ouder vrijgesteld zijn van wegenbelasting. Wel kan er gebruik gemaakt worden van een overgangsregeling. Deze overgangsregeling geldt alleen voor benzineauto’s met een bouwjaar vóór 1988 tot ze de leeftijd van 40 jaar bereiken. Begin 2024 konden bijna 45 duizend auto’s gebruik maken van deze overgangsregeling.

In 2028 zijn alle auto’s uit de overgangsregeling 40 jaar of ouder en hiermee loopt deze regeling af. Eigenaren van personenauto’s vanaf 1988 betalen tot die tijd, net als autobezitters van nieuwere auto’s, het reguliere tarief motorrijtuigenbelasting.

(Foto: D. Bruinsma)