Zomertijd

30-03-2022 JOURE – Vanavond is weer het jaarlijks terugkomende ritueel van het vooruit zetten. De zomertijd is weer aangebroken! De wintertijd is eigenlijk de ‘echte’ tijd zoals we die met zijn allen hebben afgesproken. In de lente zetten we de klok een uurtje vooruit: de zomertijd. Niet overal op de wereld hebben ze de zomertijd ingevoerd, maar wel in heel Europa. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

In 1907 werd er in Engeland voor het eerst nagedacht over de zomertijd. De zon gaat in de zomer namelijk zo vroeg op en weer onder, dat het misschien handiger is om eerder op te staan en eerder naar bed te gaan. Je hebt dan meer aan je dag en je hebt bijvoorbeeld minder energie nodig om ’s avonds lampen te laten branden. Tot 1943 waren er in Nederland een paar jaar waarin de zomertijd bestond, bijvoorbeeld tijdens de eerste en tweede wereldoorlog.

In de jaren ’70 was er een grote oliecrisis op te wereld, waardoor iedereen zo min mogelijk energie wilde verspillen. In 1977 is daarom de zomertijd opnieuw ingevoerd.