Gemeente De Fryske Marren gaat de strijd aan tijdens het NK Tegelwippen

21-03-2024 JOURE – Het NK Tegelwippen is van start gegaan en gemeente De Fryske Marren doet mee. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk tegels in de gemeente worden verruild voor groen, zoals: gras, bloemperken, bomen of geveltuinen. Dit maakt de gemeente meer klimaatbestendig. Het idee is dat inwoners, ondernemers en scholieren samen de schep op pakken en hun steentje bijdragen.

NK Tegelwippen
Tot en met donderdag 31 oktober vindt de vijfde editie van het NK Tegelwippen plaats. Gemeenten strijden tegen elkaar: wie wipt de meeste tegels? Alle inwoners van Nederland kunnen zelf aan de slag met de tegels in tuinen. Gemeente De Fryske Marren voert de strijd samen met Sociaal Werk De Kear en woningbouwcorporatie Dynhus.

Gratis storten
Iedereen kan meedoen met het NK Tegelwippen. Tegelwippen kan in voor-, achter- en/of geveltuinen, maar ook op bedrijventerreinen. Het is daarbij belangrijk om het aantal tegels door te geven aan de teller op de landelijke website NK Tegelwippen. Zo houdt de organisatie per gemeente bij hoeveel tegels er vervangen worden. Niet alleen tegels tellen mee, maar ook andere soorten verstening, zoals klinkers en grind.

Met het bewijs van aanmelding bij de landelijke tegelteller kunnen inwoners de tegels die vrijkomen gratis bij onze milieuterreinen inleveren. Regelmatig verloten we groenpakketten met inheems plantmateriaal  onder de aanmeldingen. Om kans te maken op de prijs moet een uitgeprint bewijs van aanmelding worden ingeleverd bij het storten.

Succesformule voor vergroening
Het idee om grijs in te ruilen voor groen sluit aan op de vorige jaar vastgestelde Groenvisie en op Steenbreek, waar gemeente De Fryske Marren bij is aangesloten.