Project PHA2USE wint Circular Award Public 2024

18-03-2024 JOURE – PHA2USE, het project voor de ontwikkeling van een natuurlijke plasticvervanger uit huishoudelijk afvalwater is de winnaar van de Circular Award 2024 in de categorie Public. De partijen, waaronder verschillende waterschappen, zijn ontzettend blij met deze erkenning! Het is een stimulans om het onderzoek naar de productie, toepassingen en afzet van deze plasticvervanger genaamd ‘Caleyda’ verder te ontwikkelen. Vivianne Heijnen, demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, reikte de Award uit tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Caleyda past namelijk in het realiseren van de doelstellingen op het gebied van circulariteit en klimaat.

De natuurlijke plasticvervanger wordt gemaakt uit slib, het restproduct van de zuivering van huishoudelijk afvalwater. Dat slib bestaat voor het overgrote deel uit bacteriën. In een speciale proeffabriek in Dordrecht krijgen de bacteriën extra voedingsstoffen toegediend. Daardoor produceren ze extra van de stof polyhydroxyalkanoaat (PHA). Die stof vormt de basis voor deze natuurlijke plasticvervanger.

Voordelen en toepassingsmogelijkheden
Het materiaal heeft de voordelen van plastic maar niet de nadelen. Het is licht en goed in vorm te brengen. Het is verwerkbaar als plastic én volledig biologisch afbreekbaar. En het wordt gemaakt van zogeheten organische reststromen, in dit geval bacteriën die vrijkomen bij het zuiveringsproces. Een aantal toeleveringsbedrijven voor de agrarische sector testen Caleyda. Zij maken er onder andere afbreekbare plantenpotjes van die in de teelt van gewassen worden gebruikt. Daar kunnen ze de nu veelgebruikte plastic potjes vervangen. Maar er zijn mogelijk nog veel meer toepassingsmogelijkheden die nog nader onderzocht en getest worden.

Circulariteit en klimaat
De partners zijn er trots op dat dit product bijdraagt aan de kennisontwikkeling over grondstoffen uit huishoudelijk afvalwater. En niet onbelangrijk; Caleyda past in het realiseren van de doelstellingen op het gebied van circulariteit en klimaat. Waterschap Brabantse Delta, initiatiefnemer van PHA2USE, werkt actief mee aan die doelstelling. Bijvoorbeeld met projecten om energie uit afvalwater te halen, duurzaam inkopen en met de voorbereiding van de bouw van een proeffabriek om vivianiet (verbinding van ijzer en fosfaat) terug te winnen uit het slib [link naar: https://www.brabantsedelta.nl/terugwinning-van-vivianiet].

Circular Awards
De Circular Awards 2024 worden georganiseerd door het Versnellingshuis Nederland Circulair! en gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De organisatoren laten met de Awards zien wat deze innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden kunnen betekenen voor de circulaire economie in Nederland. De uitreiking vindt jaarlijks plaats op de Nationale Conferentie Circulaire Economie.