Enkele pittige buien vanmiddag

15-03-2024 JOURE – Vandaag is het sterk wisselvallig met talrijke buien die over het land trekken. Vooral vanmiddag kunnen de buien stevig uitpakken met ook kans op een klap onweer. In de kustgebieden is het vaker droog. Het wordt 13 tot 16 graden. Het weekend kent grote verschillen. Zaterdag verloopt vrij aangenaam met flink wat ruimte voor de zon, maar zondag is overal de paraplu weer nodig.

Vanmorgen vanuit het westen buien
Het is op de meeste plekken in het land deze ochtend bewolkt. Plaatselijk valt een enkele bui, maar er zijn ook plaatsen waar de ochtend nagenoeg droog verloopt. Koud is het zeker niet. In de vroege ochtend liggen de temperaturen overal al ruim in de dubbele cijfers.

Vanmiddag buien met mogelijk een klap onweer
Deze middag nemen de buien in zowel aantal als in activiteit toe. Talrijke buien trekken over het land waarbij de meeste weggelegd zijn voor het binnenland. De buien kunnen hier vrij stevig uitpakken met kans op een klap onweer, hagel en windstoten. In de kustgebieden blijft het een stuk vaker droog. Moet jij vanmiddag ergens heen? Dan is het raadzaam om onze regenradar te bekijken. Tussen de buien door breekt de zon af en toe door en de temperatuur stijgt uiteindelijk naar 13 graden vlak aan zee tot lokaal 16 graden in het uiterste oosten en zuidoosten. Daarmee blijft het zacht voor de tijd van het jaar. Halverwege maart is een graad of 10 gebruikelijk. De wind is matig tot soms vrij krachtig en komt uit het zuidwesten, 3-5 Bft.

Vanavond en vannacht later opnieuw buien
De meeste buien hebben vanavond ons land verlaten via het oosten. Lokaal kan nog een enkele bui vallen, maar op de meeste plaatsen is het droog. Aanvankelijk komen verspreid over het land brede opklaringen voor, maar in de loop van de avond neemt de bewolking alweer toe. Vannacht trekken vanuit het westen opnieuw enkele buien over het land. Bij een doorstaande wind uit westelijke richtingen koelt het af naar 6 tot 9 graden.

Morgen beste dag van het weekend
Als jij dit weekend in de tuin wilt werken of iets buiten wilt ondernemen doe je er goed aan om dit op zaterdag te plannen. Het belooft een vrij aangename dag te worden met vooral in de middag flink wat ruimte voor de zon. De wind zoekt wat meer de noordwesthoek op, waardoor we tijdelijk terecht komen in een wat koelere luchtsoort. De temperatuur valt daarom met 9 tot 12 graden iets minder hoog uit dan voorgaande dagen, maar koud wordt het overdag zeker niet. In de nacht naar zondag kan het door brede opklaringen in combinatie met weinig wind flink afkoelen. De minima komen uit op enkele graden boven het vriespunt. In het noordoosten daalt de temperatuur mogelijk kortstondig even onder het vriespunt.

Zondag bewolkt en regenachtig
Op de tweede dag van het weekend is het een stuk minder uitnodigend om naar buiten te gaan. De dag begint droog, maar wel grijs door de aanwezigheid van flink wat bewolking. Vanuit het westen trekt al vrij snel een regengebied over ons land heen. Een groot gedeelte van de dag gaat het in heel het land van tijd tot tijd regenen. Pas in de loop van de avond wordt het vanuit het westen geleidelijk droog. Bij een meest matige wind uit zuidelijke richtingen wordt het 10 tot 13 graden.

Maandag enkele buien
In het begin van de nieuwe week is het weer een stuk vaker droog. Plaatselijk valt een enkele bui, maar veel stelt het niet voor. Er is vrij veel bewolking aanwezig en slechts af en toe breekt de zon even door. Het wordt 11 tot 15 graden bij en er staat weinig wind.

Daarna overwegend droog
De dagen daarna ziet het er vrij prima uit. Er staat weinig neerslag op het programma en de temperaturen lijken vrij hoog uit te vallen voor de tijd van het jaar. De maxima liggen veelal tussen 10 en 16 graden. Als het zonnetje dan even schijnt kan het zelfs een beetje lenteachtig aanvoelen.