Expositie Stilstaan bij Corona geopend

10-03-2024 LEEUWARDEN – In het provinciehuis in Leeuwarden is tot en met 16 april een bijzondere landelijke expositie te zien. Commissaris van de Koning drs. A.A.M. Brok, ook voorzitter van het Landelijk Comité Stilstaan bij Corona, heeft de tentoonstelling vanochtend geopend, samen Michel Krol van It Fryske Gea, wiens Friese verhaal aan de expositie is toegevoegd.

De coronapandemie hield de wereld vanaf 2020 bijna twee jaar in de greep. Het virus zorgde ook in Nederland voor ontwrichting van de samenleving, onzekerheid en verlies van dierbaren. Het Nationaal Comité Stilstaan bij Corona geeft, in opdracht van staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, invulling aan een nationaal stilstaan bij wat de coronacrisis voor ons land betekende. Hiervoor ontwikkelde het comité de expositie Stilstaan bij Corona die door alle provincies en Caribisch Nederland reist. Nu dus in Fryslân.

In de expositie staan ruim 40 bekende en onbekende Nederlanders stil bij de gevolgen van corona voor iemand in hun omgeving. Dat kan het gemis zijn van een naaste, een nog onzekere toekomst voor een onderneming of persoonlijke gezondheidsklachten door longcovid. 

Pizza op de hei
Iedereen die de expositie bezoekt wordt teruggenomen in de tijd. Zo is er bijvoorbeeld een foto van een natuurgebied van It Fryske Gea dat te maken had met een toename van bezoekers die de natuur als toevluchtsoord zagen en waarvan sommigen zelfs pizza op de hei bestelden. Verder het verhaal van Baukje Haarsma van horecaonderneming In de Brouwerij in Leeuwarden, die vlak voor de kerstdagen haar zaak weer moest sluiten. Tijdens een interview bij EenVandaag barstte ze in tranen uit. 

Bij wie sta jij stil?
De centrale vraag in de expositie is: bij wie sta jij stil? Hiermee staat Nederland samen stil bij corona. Een verhaal over diegene die tijdens de pandemie de meeste indruk op die persoon heeft gemaakt. Een verhaal over een ander dus. Bij de verhalen horen indrukwekkende foto’s uit de coronajaren. De expositie nodigt iedereen uit om zelf een verhaal toe te voegen. 

De expositie Stilstaan bij Corona is van 6 maart tot 16 april te zien in het provinciehuis in Leeuwarden. Openingstijden: maandag t/m donderdag van 8.30 – 20.00 en op vrijdag van 8.30 – 17.00 uur.