Woudagemaal onder stoom

19-02-2024 LEMMER – IJs en weder dienende brengt het Friese waterschap Wetterskip Fryslân het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer onder stoom. Deze draaidagen, die gepland staan in de voorjaarsvakantie van scholen in noord- en midden Nederland, dienen om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden. Belangstellenden zijn van dinsdag 20 februari tot en met donderdag 22 februari tussen 10.30 en 17.00 uur van harte welkom in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is.

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij extreem hoogwater wordt het gemaal nog steeds ingezet om het overtollig water vanuit Fryslân in de Zuiderzee, later het IJsselmeer, te pompen. In 1968 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. In 2023 stond het bijzondere monument 25 jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wetterskip Fryslân brengt het Ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks in de voorjaars- en herfstvakantie onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen.

Leukste uitje van Friesland 2024
UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal is in januari jongstleden verkozen tot ‘Leukste uitje van Friesland’. Dat blijkt uit de ANWB-verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland 2024’. De uitjes werden door ANWB leden beoordeeld op aanbod, faciliteiten, klantvriendelijkheid, sfeer en prijs-kwaliteitverhouding. Bezoekers over winnaar UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal: “Bijzondere ervaring! Prachtig bewaard gebleven en fantastisch onderhouden.”, “Je stapt hier in een wereld van verwondering.” en “Een fantastische rondleiding van bevlogen mensen. Prachtig om te zien.”

Zelf het leukste uitje onder stoom beleven, reserveer dan hier een ticket voor de draaidagen.
Dagelijks te bezoeken vanaf 20 februari 2024 t/m 22 februari