Bijmengverplichting voor groen gas vanaf 2026

15-02-2024 JOURE – Energieleveranciers zijn vanaf 2026 verplicht om groen gas bij te mengen. Dat blijkt uit een brief van minister Jetten van Klimaat en Energie aan de Tweede Kamer. De bijmengverplichting loopt jaarlijks op tot circa 20% in 2030 van het geleverde gas aan de gebouwde omgeving. Dit betekent dat er dan circa 1,1 miljard m3 groen gas geproduceerd moet worden. Nu ligt de Nederlandse productie op circa 250 miljoen kuub. Energieleveranciers die niet aan de voorwaarden kunnen voldoen, kunnen hun verplichting afkopen middels een betaling van 450 euro per ton.

Minister Jetten verwacht dat in 2030 circa 45% van de beschikbare mest in Nederland vergist kan worden ten behoeve van de productie van groen gas. Veehouders die middels vergisting van mest groen gas produceren, verkrijgen hierover Groen Gas Eenheden. Energieleveranciers kunnen groen gas van veehouderijbedrijven afnemen.

Bedrijven die er voor kiezen de bijmengverplichting af te kopen betalen omgerekend 2,84 euro per m3 groen gas. Dat bedrag zal naar verwachting ook de waarde van de Groen Gas Eenheden gaan bepalen. De bijmengverplichting biedt nieuw financieel perspectief voor monomestvergisting. In de SDE-regeling van 2023 konden veehouders een garantie verkrijgen van 1,48 euro per m3 groen gas.