3x taakstraf voor carbidkanon Joure

15-02-2024 JOURE – In Leeuwarden zijn 3 van de 10 verdachten rondom het carbidkanon incident veroordeeld tot 180 uur werkstraf. In de hoger beroep procedure zijn de andere 7 alsnog vrijgesproken. Twee weken geleden werd er nog voor alle betrokkenen in de zaak 180 uur werkstraf geëist door de Officier van Justitie, welke aangaf dat het om een bewuste actie zou gaan.

Eerder werden de mannen al veroordeeld echter gingen zij in hoger beroep. Dit omdat zij aangaven dat er geen sprake was geweest van opzet. De reden dat de 7 jongeren alsnog niet zijn veroordeeld was volgens de rechter omdat zij wel rondhingen bij de actie maar niet actief participeerden in de actie en dus daarom niet veroordeeld kunnen worden.

Voor de drie anderen was volgens de rechter wel degelijk bewezen dat zij actief en bewust het carbidkanon tot ontploffing hebben gebracht. Sinds het incident is de vriendgroep uit elkaar gevallen. Volgens de advocaat van de verdachten zouden er meer mensen zijn betrokken bij de actie echter hebben die zich (destijds) niet gemeld bij de politie. Daarmee lijkt er een einde gekomen aan het incident welke op 1 januari 2021 plaats vond.