Regenachtige woensdag

14-02-2024 JOURE – De dag verloopt wisselvallig met van tijd tot tijd perioden met regen. Het is zacht met 10 tot 13 graden. Morgen wordt het nog een stuk zachter met maxima van maar liefst 13 tot 17 graden. Droog blijft het niet, vooral in de ochtenduren regent het enige tijd. De dagen daarna blijft het voorlopig onvervalst zacht en wisselvallig winterweer.

Vanochtend mix van wolken, buien en droge momenten
Het is deze ochtend overal bewolkt en verspreid over het land kan wat lichte regen of een enkele bui vallen. Er zijn echter ook flink wat plekken waar het deze ochtend vaker droog is, maar lang gaat dit helaas niet duren. Er staat op veel plekken weer een ronduit natte middag op het programma.

Vanmiddag perioden met regen
Vanuit het westen trekt deze middag een regengebied over het land. Op veel plekken gaat het een geruime tijd regenen. De meeste regen is bestemd voor de zuidelijke helft van het land, maar met een beetje geluk is het in het noorden een stuk vaker droog. Een matige tot aan zee vrij krachtige zuidwestenwind blijft vrij zachte lucht aanvoeren. Het wordt 10 graden op de Waddeneilanden tot een graad of 13 in het zuiden.

Vanavond en vannacht vaker droog
Vanavond trekt de meest actieve neerslag via het oosten het land uit. Hierna is het op veel plaatsen droog, al blijft een plaatselijke bui wel mogelijk. Het koelt nauwelijks af. De minima liggen rond een graad of 10 op veel plekken in het land. Aan het einde van de nacht trekt een nieuw neerslaggebied via het westen ons land binnen.

Morgen eerst nat, in de middag mogelijk lenteachtig
Donderdag begint vrij nat als een neerslaggebied van west naar oost over het land trekt. Aan het einde van de ochtend verlaat het neerslaggebied via het noordoosten het land. Er volgt een overwegend droge middag en een wind uit zuidelijke richtingen voert nog zachtere lucht aan. Het wordt 13 tot 16 graden op veel plekken in het land. In het zuidoosten kan het lokaal zelfs 17 graden worden! Ter vergelijking: normale waarden voor deze tijd van het jaar liggen rond een graad of 7. Veel zon hoeven we hierbij niet te verwachten, maar vooral in het zuiden kan zo nu en dan de zon toch even doorbreken. Met deze hoge temperaturen is het dan heerlijk weer om er op uit te trekken en voelt het zelfs een beetje lenteachtig aan buiten!

Vrijdag wederom nat
Op de laatste dag van de werkweek houden we het wederom niet droog. Er trekken buien en regengebieden over het land waarbij de meeste regen waarschijnlijk valt in de tweede helft van de ochtend en begin middag. In de loop van de middag wordt het vaker droog en breekt de zon vanuit het westen mogelijk nog even door. De maxima liggen tussen 10 en 14 graden bij een meest matige zuidwestenwind.

Weekend grote verschillen
Komend weekend zijn de verschillen groot in ons land. Zaterdag is bij uitstek de beste dag om buiten iets te ondernemen. De dag verloopt overwegend droog met slechts kans op een enkele lokale bui. Er zijn flink wat zonnige momenten en de maxima komen uit tussen 9 en 12 graden. Daarmee is het iets minder zacht dan voorgaande dagen, maar nog steeds een stuk zachter dan normaal voor de tijd van het jaar.

Zondag is de paraplu weer jouw beste vriend. Er trekt een grootschalig regengebied over het land en regionaal kan flink wat hemelwater naar beneden vallen. Aan de temperatuur verandert weinig vergeleken met zaterdag. Het wordt 8 tot 12 graden. Pas aan het einde van de avond wordt het vanuit het westen droger.

Daarna afnemende neerslagkansen en minder zacht
De dagen daarna nemen de neerslagkansen af en levert ook de temperatuur geleidelijk wat in. Het zeer zachte weer raken we kwijt, maar koud wordt het zeker niet. In het begin van de nieuwe week liggen de maxima veelal tussen 7 en 11 graden. In de nachten koelt het ook iets meer af, maar van nachtvorst is waarschijnlijk geen sprake.