Rustige en zachte winterweek

29-01-2024 JOURE – De dagen verlopen vaak droog met een mix van wolken en zon. Ook vandaag is dat het geval. De temperatuur ligt hierbij tussen 9 en 13 graden. Morgen is meer bewolking aanwezig en later op dag is wat lichte regen niet uitgesloten. Het wordt 10 tot 12 graden. De dagen daarna blijft het zacht en rustig winterweer.

Vanochtend frisse start
De dag begint vrij frisjes met in de vroege ochtend temperaturen enkele graden boven het vriespunt op sommige plekken. In de loop van de ochtend warmt de zon de atmosfeer echter vrij snel op en halverwege de ochtend is het 3 tot 7 graden. Op veel plekken schijnt de zon dus flink. Alleen in de kustgebieden is meer bewolking aanwezig.

Vanmiddag toenemende bewolking
Vanuit het westen trekt deze middag bewolking over ons land. Vooral in de noordelijke helft is de bewolking dik genoeg waardoor de zon het een stuk lastiger krijgt. In het zuiden gaat het voornamelijk om sluierbewolking waar de zon af en toe nog doorheen kan schijnen. Neerslag staat overigens niet op het programma en het is zeer zacht voor de tijd van het jaar. De maxima komen uiteindelijk uit tussen 9 graden in het noorden tot lokaal 13 graden in Limburg. Al met al prima weer voor een wandeling door de natuur! Normale waarden voor eind januari liggen rond 5 graden. De wind is meest matig en komt uit het zuiden, 3-4 Bft.

Vanavond en vannacht droge nacht
Komende avond en vannacht blijft het droog en hebben we te maken met flink wat bewolking. Slechts sporadische komen enkele opklaringen voor. Doordat er nog flink wat wind staat koelt het aanzienlijk minder af dan voorgaande nachten. De minima liggen tussen 4 en 7 graden.

Morgen grijs met mogelijk een spatje regen
In de ochtend schijnt vooral in de oostelijke helft de zon nog enige tijd, maar in de loop van de ochtend neemt de bewolking vanuit het westen snel toe. Een groot gedeelte van de dag verloopt dan ook bewolkt en in de middag en avond is een spatje regen niet uitgesloten. Bij een matige tot aan zee vrij krachtige zuidwestenwind wordt het 10 tot 12 graden. In de avond en nacht naar woensdag is het droog met een mix van wolken en opklaringen.

Woensdag overwegend bewolkt
Het zijn wolkenvelden die het weerbeeld domineren op woensdag. Op de meeste plekken blijft het droog. Lokaal kan een spatje motregen vallen, maar veel stelt het niet voor. Het is iets minder zacht dan voorgaande dagen. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 7 tot 10 graden. De zuidwestenwind neemt in de loop van de dag toe. In de avond staat een matige tot aan de noordkust krachtige zuidwestenwind, 3-6 Bft. Dit gaat ook gepaard met een actiever neerslaggebied dat in de nacht naar donderdag zuidoostwaarts over het land trekt.

Donderdag ruimte voor de zon
In de ochtend is in het uiterste zuidoosten nog wat regen mogelijk. Elders in het land is het droog. De rest van de dag verloopt met een mix van wolken en zon en regen staat nergens meer op het programma. Bij een matige tot vrij krachtige westenwind wordt het 8 tot 10 graden.

Hierna winter ver te zoeken
Normaal gesproken zijn januari en februari de koudste wintermaanden in ons land, maar de winter is deze dagen ver te zoeken. Ook de vooruitzichten naar komend weekend laten voorlopig geen winterse perikelen toe. De temperatuur komt overdag vaak uit tot in de dubbele cijfers en ook in de nachten blijft het kwik ruim boven nul. Mogelijk dat in de loop van volgende week de kans op een wat kouder weertype toeneemt, maar dit is nog vrij onzeker. Aanvankelijk verlopen de dagen vaak droog en als het zonnetje dan eenmaal schijnt is het prima weer voor buitenactiviteiten. Vanaf zondag nemen de neerslagkansen weer toe.