ANWB: Ir. D.F. Woudagemaal is leukste uitje van provincie Friesland 2024

24-01-2024 LEMMER – Een bijzonder monument uit 1920. Meer dan honderd jaar oud. Eigendom van Wetterskip Fryslân en nog steeds een actief onderdeel van de Friese waterhuishouding.

Leuk en leerzaam voor jong en oud
Een bezoek aan het gemaal begint in het naast het gemaal gelegen moderne bezoekerscentrum, voorzien van een 3D filmzaal en een interactieve expositieruimte. Hier beleven jong en oud de immense kracht van stoom en water. In het bezoekerscentrum ontdek je hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend als van een uitzonderlijke universele waarde. De koffie- en theeschenkerij in de Panoramazaal biedt een spectaculair uitzicht over de baai van Lemmer en  het IJsselmeer en is dè plek om Friesland op haar mooist te bekijken onder het genot van een kop koffie of thee.

Amsterdamse School
Het Woudagemaal is vernoemd naar zijn ontwerper, ingenieur Dirk Frederik Wouda (1880-1961). Wouda heeft zich voor het ontwerp laten inspireren door de stijl van de Amsterdamse School. Het bijzondere bakstenen gebouw is strak en sober van karakter. Kenmerkend zijn de ingetogen gevelversieringen en de horizontale gevelindeling van het Woudagemaal.  

Het  Ir. D.F. Woudagemaal vormt een uniek begin of een imponerend afscheid van uw bezoek aan de provincie Friesland.