Onstuimig begin van de week

22-01-2024 JOURE – Er staat een zeer stevige zuidwestenwind met in de ochtenduren in heel het land kans op zware windstoten. In de loop van de ochtend neemt de wind geleidelijk in kracht af. Vanmiddag is het droog en schijnt de zon geregeld bij temperaturen die uitkomen tussen 8 en 10 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig en zacht winterweer. In de nacht naar woensdag en woensdagochtend krijgen we wederom met flink wat wind te maken.

Vanochtend storm Isha neemt in kracht af
Storm Isha heeft afgelopen nacht en in de vroege ochtend zijn piek bereikt. In de loop van de ochtend trekt de storm weg en neemt de wind geleidelijk verder in kracht af, maar rustig wordt het niet. Tot halverwege de ochtend moeten we in heel het land nog rekening houden met zware windstoten tot circa 80 km/uur. In de kustgebieden zijn nog windstoten mogelijk tot 100 km/uur.

Van west naar oost trekken hierbij meerdere buien over ons land. In het westen wordt het in de loop van de ochtend als eerste droog. In het uiterste oosten kan het tot en met het middaguur af en toe regenen. Koud is het zeker niet, want de temperatuur ligt deze ochtend tussen 8 en 12 graden.

Vanmiddag droger en minder wind
Na een ronduit onstuimige ochtend is het weerbeeld vanmiddag een stuk rustiger. Het is overal droog en de zon schijnt geregeld. De wind is nog goed voelbaar, maar van zware windstoten is geen sprake meer. Er staat een matige tot aan de kust krachtige zuidwestenwind, 4-6 Bft. De hoogste temperaturen hebben we in de ochtend al genoteerd. Vanmiddag wijzen de thermometers 8 tot 10 graden aan in ons land. Dat zijn temperaturen die we al een tijdje niet meer hebben gezien en daarmee laten we het winterweer voorlopig toch echt achter ons.

Vanavond en vannacht mix van wolken en brede opklaringen
Het is vanavond en vannacht op de meeste plaatsen droog met een mix van wolken en opklaringen. Allen in het oosten kan nog een enkele bui vallen. De temperatuur daalt uiteindelijk naar 4 tot 7 graden, bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, 3-5 Bft.

Morgen eerst droog, later nat met opnieuw veel wind
Dinsdag begint droog met flink wat ruimte voor de zon. In de middag neemt de bewolking vanuit het westen toe en dit gaat gepaard met een regengebied dat over het land trekt. In de loop van de middag en in de avond gaat het op veel plekken in het land een geruime tijd regenen. Het noordoosten houdt het tot het einde van de middag droog. Hierbij staat een stevige westen- tot zuidwestenwind die in de loop van de avond verder in kracht toeneemt. In de nacht naar woensdag zijn wederom (zware) windstoten die op kunnen lopen tussen 70 en 90 km/uur. Overdag is het zacht met maxima die uitkomen tussen 7 en 10 graden. In de avond loopt de temperatuur verder op. Rond middernacht kan het in het midden en zuiden van het land lokaal zelfs 13 graden zijn.

Woensdag onstuimige ochtend, in de middag minder wind
In de ochtend staat nog een zeer stevige westenwind en is bovendien nog kans op zware windstoten tot circa 85 km/uur. Aan zee kan het tijdelijk stormachtig waaien, maar tot een officiële storm komt het hoogstwaarschijnlijk niet. Gedurende de dag neemt de wind geleidelijk in kracht af. In de ochtend zijn vooral in het oosten nog wat buien mogelijk, maar een groot gedeelte van de dag is het droog. In de middag schijnt hierbij regelmatig de zon bij temperaturen die uitkomen tussen 10 en 12 graden. Dat is een stuk hoger dan de gebruikelijke waarden. Eind januari is het doorgaans 4 tot 6 graden.

Donderdag enkele buien
Ook donderdag is de paraplu af en toe nodig, maar kletsnat verloopt de dag zeker niet. Verspreid over het land komen enkele buien voor. Tussen de buien door is het vaak droog en breekt de zon af en toe door. Bij een meest matige zuidwestenwind wordt het 9 of 10 graden.

Hierna aanhoudend zacht en licht wisselvallig
De dagen hierna verandert er weinig. Bij een doorstaande westen- tot zuidwestenwind blijven we gevoelig voor buien of regengebieden die vanaf de Atlantische Oceaan kunnen overtrekken. De temperatuur ligt overdag rond de 10 graden en in de nachten blijft de temperatuur veelal boven nul. Kortom: van winterweer is de komende tijd zeker geen sprake.