Bizarre weersomslag: van gladheid naar storm in 24 uur!

21-01-2024 JOURE – Na deze winterse week, waarin het regionaal meerdere keren wit kleurde, volgt nu een overgang naar zacht en zeer onstuimig herfstweer door de komst van storm Isha. En voor het zover is moet je nog rekening houden met kans op tijdelijke gladheid door ijzel.

Zondag krijgen we te maken met een dooiaanval. In de nacht van zaterdag op zondag vriest het nog in vrijwel het hele land. De temperatuur loopt uiteen van 0 graden langs de westkust en op de Wadden tot -4 graden in het oosten en zuiden. In de loop van de nacht wordt de bewolking dikker en loopt de temperatuur iets op. Maar in het hele land zullen de wegdektemperaturen onder nul liggen en is er kans op gladheid door bevriezing en oude sneeuwresten.

In de vroege ochtend stijgt in het westen de kans op gladheid door wat lichte (mot)regen op een bevroren ondergrond. Hierdoor kan vooral op lokale wegen die niet gestrooid worden ijzel ontstaan. In de loop van de ochtend breidt de neerslag en daarmee de kans op gladheid uit naar het binnenland en het noorden van het land. Tegelijkertijd begint het flink te waaien uit het zuidwesten en stroomt geleidelijk zachte lucht het land binnen. Eind van de ochtend is het 2 graden in het oosten tot 5 aan de kust. Ook de wegen warmen dan snel op en daarmee is de gladheid rond het middaguur overal voorbij. In het westen zal dit vrij snel gebeuren, in het noordoosten aan het eind van de ochtend.

Op naar storm en (zeer) zware windstoten
Het aanwakkeren van de zuidwestenwind wordt veroorzaakt door storm Isha die koers zet richting ons land. Zondagmiddag waait het aan zee krachtig tot hard, windkracht 6-7 en zijn al zware windstoten tot 75 km/uur mogelijk. Landinwaarts waait het vrij krachtig, windkracht 5. De temperatuur stijgt dan verder naar 5-8 graden.

In de avond en nacht loopt de temperatuur verder op tot in de dubbele cijfers en trekt de wind verder aan. Het hoogtepunt van storm Isha wordt bereikt aan het eind van de nacht, vlak voor de maandagochtendspits. Er trekken dan ook regenzones over het land. Houd er dus rekening mee dat het erg druk in de spits kan worden.Verwachting storm Isha op maandag 22 januari 2024.

Verwachting storm Isha op maandag 22 januari 2024
In het Waddengebied en in de kop van Noord-Holland komt het waarschijnlijk tot storm, 9 Bft. en windstoten van 90-110 km/uur. In de overige kustgebieden en op het IJsselmeer waait het hard tot stormachtig, 7-8 Bft. met zware windstoten van 80-100 km/uur en in het binnenland worden zware windstoten van 75-85 km/uur verwacht. Door deze windstoten kan stormschade ontstaan. Denk hierbij aan het afbreken van takken en in de kustregio’s kunnen enkele bomen die zwak geworteld zijn omwaaien. Ook kan er stormschade aan gebouwen ontstaan.

In de ochtend verdwijnt de storm en worden de windstoten ook iets minder heftig. In de middag neemt de wind verder in kracht af en verdwijnen de zware windstoten.

Warmterecords mogelijk en woensdag opnieuw kans op storm
Het is maandag niet alleen zeer onstuimig, maar ook de temperatuur bereikt een hoogtepunt. Zowel in de ochtend als in de middag wordt het 10-12 graden. Mogelijk sneuvelt daarmee in De Bilt het warmterecord voor 22 januari. Dit staat op 12,2 graden en werd gemeten in zowel 1918 als 1993.

Dinsdag daalt de temperatuur eerst naar een graad of 5, maar vanaf de middag warmt het weer flink op. De hoogste temperaturen worden dan bereikt in de avond. Het record voor 23 januari in De Bilt (12,0 graden, gemeten in 1971) staat daarmee op het spel. Ook woensdag is het zacht, maar het warmterecord staat dan op ruim 14 graden. De wind wakkert opnieuw flink aan met een groot deel van de dag kans op zware windstoten en aan zee een stormachtige wind.