Fraaie winterdag

19-01-2024 JOURE – Deze ochtend trekken nog enkele sneeuwbuien over het land. In de loop van de ochtend wordt het overal droog en schijnt de zon flink. Vanmiddag wordt het 0 tot 5 graden. Ook morgen verloopt nog licht winters. Vanaf zondag volgt een weersverandering waarbij we overgaan op een zacht en onstuimig weertype.

Vanochtend enkele stevige sneeuwbuien trekken over het land
Het is een koude winterochtend met op uitgebreide schaal temperaturen rond of onder het vriespunt. Er trekken hierbij enkele sneeuwbuien vanuit het noordwesten over het land. Regionaal laten de sneeuwbuien een dun laagje sneeuw achter. Dit zorgt voor mooie plaatjes, maar ook voor verraderlijke gladheid op wegen. Houd hier rekening mee als jij de weg op gaat. In de loop van de ochtend trekken de buien via het zuidoosten het land uit en wordt het overal droog met flink zonnige perioden.

Vanmiddag veel ruimte voor de zon
De middag verloopt overal droog met veel ruimte voor de zon. De temperatuur loopt uiteindelijk op naar 2 tot 5 graden. Alleen in Zuid-Limburg blijft de temperatuur flink achter. Door het dikke sneeuwdek wat hier ligt is het hier nog volop winters. Mogelijk noteren ze daar wederom een ijsdag. De wind is matig tot aan de noordkust vrij krachtig en komt uit het zuidwesten, 3-5 Bft.

Vanavond en vannacht koude nacht
Het is overal droog en er komen brede opklaringen voor. Komende nacht koelt het onder een heldere sterrenhemel af naar enkele graden onder nul op veel plekken in het land. Het koudst is het in Zuid-Limburg. Hier kan het matig gaan vriezen met minima van -5 tot -7 graden. Vlak aan zee liggen de minima enkele graden boven het vriespunt.

Morgen fraaie winterdag
Zaterdag kunnen we nog één keer genieten van een fraaie winterdag voordat we over gaan op een heel ander weertype. De dag verloopt overal droog met flink wat ruimte voor de zon. De temperatuur stijgt naar 1 graden in het zuidoosten tot een graad of 4 in de kustgebieden. Al met al een heerlijke dag voor een mooie sneeuwwandeling op bijvoorbeeld de Vaalserberg. Je moet jezelf wel goed aankleden als jij erop uit gaat. De gevoelstemperatuur ligt in heel het land ruim onder nul. Er staat een matige tot aan de kust vrij krachtige zuid- tot zuidwestenwind, 3-5 Bft. In de loop van de dag komt wat meer bewolking voor, waardoor de zon het wat moeilijker krijgt. Neerslag staat niet op het programma.

Zondag mogelijke verraderlijke gladheid, in de middag oplopende temperaturen
Op de tweede weekenddag hebben we dus te maken met een overgangsdag. Er staan meerdere interessante weersituaties op het programma. De dag begint koud en in de ochtend kan wat lichte neerslag van west naar oost over het land trekken. De wegdektemperaturen liggen overal nog onder nul en er bestaat dus een kans dat we te maken krijgen met ijzel. Dit kan verraderlijke gladheid opleveren! Zeker iets om in de gaten te houden.

In de middag is het overal droog en lopen de temperaturen verder op. De hoogste temperaturen worden echter pas in de loop van de avond bereikt. Het is dan 5 tot 8 graden. Dat is fors hoger dan de afgelopen dagen. Ook de wind is iets om mee rekening te houden.

Maandag stormkansen
In het begin van de nieuwe week is van winterweer absoluut geen sprake meer. Het wordt 10 tot 12 graden. Mogelijk wordt het zelfs de warmste 22 januari ooit gemeten. Aangenaam is het buiten echter zeker niet, want het is zeer onstuimig. Er staat een vrij krachtige tot een stormachtige zuidwestenwind in de kustgebieden, 5-8 Bft. In het noordwestelijk kustgebied komt het mogelijk tot een officiële storm. Bovendien kunnen in heel het land zware windstoten voorkomen tot circa 90 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied kunnen zeer zware windstoten voorkomen tot mogelijk 110 km/uur.

Hierna zacht en onstuimig winterweer
De dagen hierna blijft het onstuimig en zacht winterweer. Een stevige zuidwestenwind voert bijna dagelijks voor de aanvoer van enkele buien of regengebieden. Vooral woensdag kan het wederom zeer stevig waaien. De temperatuur ligt overdag tussen 8 en 12 graden en in de nachten ligt de temperatuur ook ruim boven nul. Richting het weekend nemen de neerslagkansen af.