Sneeuwbuien op Blue Monday

14-01-2024 JOURE – Aanstaande maandag is het Blue Monday. Dit is de derde maandag van het jaar en zou zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar moeten zijn. Of jij het weer deprimerend zal vinden lees je in dit artikel.

Blue Monday, of deprimaandag, is niet op wetenschappelijke gronden gebaseerd, maar een uit de hand gelopen marketingstunt. Winkels maken voor deze dag reclame (en geven korting) op producten waar je gelukkig van zou moeten worden.

De keuze voor een maandag midden in is januari is niet onlogisch. Voor de meeste mensen is maandag de eerste dag van de werkweek. De goede voornemens van het nieuwe jaar zijn bij veel mensen al mislukt en de eerstvolgende vakantie is nog ver weg.

Daglichtperiode nog vrij kort
De dagen worden in januari weer langer, maar op Blue Monday is de daglengte nog wel relatief kort. De zon komt in het midden van het land om 8:42 uur op en gaat rond 16:57 uur onder. Hiermee is de daglichtperiode al zo’n 24 minuten langer dan het op 1 januari was.Tijden van zonsopkomst en zonsondergang 2024 voor Midden-Nederland.

Tijden van zonsopkomst en zonsondergang 2024 voor Midden-Nederland.

Blue Monday of White Monday?
Typisch Blue Monday-weer zou kunnen zijn: zonloos met de hele dag regen of motregen. Dat wordt het dit jaar echter zeer zeker niet.

Het weerbeeld van maandag bevat zonnige momenten, maar ook talrijke sneeuwbuien die vanaf de Noordzee over het land trekken. Wanneer buien in een lijn langere tijd over hetzelfde gebied trekken, zou zich lokaal een sneeuwlaagje kunnen vormen. Lokaal kan dus even sprake zijn van een White Monday in plaats van een Blue Monday.

In de kustgebieden zorgt wind van zee ervoor dat de temperatuur te hoog blijft voor serieuze sneeuwval. Daar wordt de neerslag meestal vermengd met regen of wat hagel. Tussen de buien door wordt het 2 of 3 graden in het binnenland en 4 of 5 graden vlak aan zee. Tijdens een felle sneeuwbui ligt de temperatuur rond het vriespunt.

Meer sneeuw later in de week?
Ook dinsdag trekken nog enkele buien over het land, vooral over het noorden. In de middag schijnt ook regelmatig de zon. Het wordt nog iets kouder met middagwaarden van 1 tot 4 graden.

Woensdag lijkt overwegend droog en rustig te verlopen met vrij veel bewolking. Vanuit de Atlantische Oceaan trekt een neerslaggebied naar Europa, maar lijkt ons land (grotendeels) te ontwijken. Mogelijk krijgt het uiterste zuiden iets van het neerslaggebied mee, maar de kans hierop is een stuk kleiner geworden. Het wordt wel koud met 1 of 2 graden boven het vriespunt. Na woensdag is er een afwisseling van wolkenvelden, zonnige perioden en enkele winterse buien. Overdag is het gemiddeld 4 graden en tijdens de nacht vriest het licht.

De kans op relatief koud weer is in elk geval de hele komende week ronduit groot. Hierbij moeten we denken aan maxima net boven nul en tijdens de nachten lichte vorst.