Gemeente De Fryske Marren verhoogt subsidieplafond witgoedregeling

03-01-2024 JOURE – Sinds de start van de witgoedregeling eind 2022 zijn er al bijna vierhonderd aanvragen gedaan. Omdat de regeling zo’n succes is en om dit initiatief verder te stimuleren en meer huishoudens te ondersteunen, verhoogt gemeente De Fryske Marren het subsidieplafond van € 450.000 naar € 600.000 Hierdoor kunnen in totaal achthonderd aanvragen worden behandeld.

Witgoedregeling
Inwoners van De Fryske Marren met een laag inkomen kunnen met de witgoedregeling hun oude witgoedapparaat omruilen voor een nieuw, energiezuinig apparaat. In een eerdere versie van de regeling hadden deelnemers de keuze uit diverse witgoedapparaten waaronder: wasmachines, koelkasten, koel-vriescombinaties, wasdrogers en vaatwassers. Onder meer om beter aan te sluiten bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente, zoals het doel om aardgasvrij te worden, zijn enkele aanpassingen doorgevoerd. In de huidige regeling zijn wasdrogers en vaatwassers niet meer beschikbaar. In plaats daarvan kunnen deelnemers kiezen voor energiezuinige inductiekookplaten en -fornuizen wanneer zij een toestel op gas inleveren.

Wethouder Irona Groeneveld (duurzaamheid) benadrukt het belang van deze aanpassingen: “De focus op inductiekookplaten en inductiefornuizen sluit uitstekend aan bij onze ambitie om onze inwoners te ondersteunen bij het aardgasvrij maken van hun woning. Door bewuste keuzes te maken in de witgoedruil, dragen we bij aan een duurzamere toekomst.”

Energiecoach
De regeling wordt direct verlengd tot eind 2025, waardoor meer huishoudens kunnen profiteren van de voordelen van deze succesvolle regeling. De gemeente moedigt daarnaast aan de witgoedruil te combineren met een huisbezoek van de energiecoach. Hierdoor kunnen niet alleen grote stappen worden gezet op het gebied van duurzaamheid, maar kunnen ook kleine energiebesparende maatregelen worden genomen. De combinatie van de regeling en het advies van de energiecoach zorgt voor een brede aanpak om energiearmoede effectief aan te pakken en gedragsverandering te realiseren

Wethouder Luciënne Boelsma (armoedebeleid en schuldhulpverlening) voegt toe: “Troch de wytgoedruil te keppeljen oan in húsbesite fan ús enerzjycoach, biede wy net allinnich finansjele stipe, mar soargje wy ek foar duorsume gedrachsferoaring. Mei ús ynwenners wurkje wy oan in enerzjysunige takomst dêr ’t elkenien yn profitearje kin”.

Aanvragen
Wanneer u gebruik wilt maken van de witgoedregeling kunt u terecht op onze webpagina ‘Subisieregeling witgoed’. Een bezoek van de energiecoach kunt u aanvragen via de website van Tûk Wenjen.