Nat, zacht en onstuimig

02-01-2024 JOURE – Het is bewolkt en tijdelijk droog. Vanuit het zuidwesten gaat het een tijd regenen. Het is erg zacht met 10 tot 13 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind en aan zee waait het hard. Vanavond trekt de wind aan en komen in het noorden, midden en westen zware windstoten voor. Morgen is het bewolkt met stevige buien. Later in de week neemt de neerslag af en wordt het kouder.

Vanochtend tijdelijk droog
Het is bewolkt met droge perioden en zo nu en dan wat lichte regen of motregen. Later in de ochtend bereikt een regengebied het zuidwesten van het land. Er staat een matige tot vrij krachtige zuiden- tot zuidwestenwind. Aan de westkust is de wind krachtig tot hard. De temperatuur ligt tussen 6 graden in het noordoosten en 12 graden in het zuiden. Later in de ochtend wordt het in het noordoosten iets zachter.

Vanmiddag nat en zacht
Het wordt een natte middag met op grote schaal regen. De temperatuur stijgt naar 10 tot 13 graden en daarmee is het erg zacht voor de tijd van het jaar. Gemiddeld is het begin januari 6 graden. In het zuidwesten van het land wordt het later in de middag droog met af en toe een bui. De wind neemt dan in kracht toe en wordt vlagerig.

Vanavond en vannacht buien, noorden en westen zware windstoten
Aan het begin van de avond regent het in het noorden en oosten. Het regengebied trekt snel weg een daarna zijn er droge perioden en buien. De temperatuur daalt nauwelijks. Het is onstuimig weer met een vrij krachtige en vlagerige zuidwestenwind. In de kustprovincies en Flevoland is de wind krachtig tot hard en kunnen zware windstoten voorkomen van 75 tot 90 km/uur. Aan zee en rond het IJsselmeer is de wind hard tot stormachtig.

Later in de avond en in de eerste helft van de nacht kan het in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden een tijd stormen en kunnen zeer zware windstoten voorkomen van 100 tot 115 km/uur. Later in de nacht neemt de wind wat in kracht af. Het noorden heeft dan nog te maken met zware windstoten van zo’n 90 km/uur, maar de storm en zeer zware windstoten zijn verdwenen. Het wordt niet kouder dan 8 tot 11 graden.

Morgen buiig, afnemende wind
Een groot deel van de tijd is het bewolkt en verspreid over het land komen buien voor. De zon kan doorbreken, maar dat zal alleen plaatselijk zijn en daarna zal de zon ook weer verdwijnen. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind en aan de kust is de wind krachtig. Aan het begin van de ochtend komen aan de noordkust nog zware windstoten voor en staat op de Wadden een harde westenwind. In het midden en vooral het zuiden kunnen sommige buien wat feller zijn met kortstondig veel regen en dan is er kans op zware windstoten van 75 km/uur. Daarbij kan een klap onweer voorkomen. In de middag is het 9 tot 11 graden en daarmee blijft het zacht voor de tijd van het jaar. In de avond neemt de wind in kracht af en wordt matig en aan de kust (vrij) krachtig.

Donderdag minder buien
We blijven te maken houden met bewolking en buien. Wel zijn er minder buien en ze zijn ook niet meer zo fel als op woensdag. Vooral in de middag kan het regionaal een tijd droog blijven. Het wordt 7 tot 10 graden en er staat een matige en aan de kust vrij krachtige zuidwesten- tot westenwind. In de avond en de nacht naar vrijdag zijn er perioden met regen. De temperatuur daalt naar 4 tot 7 graden.

Vrijdag grijs en regenachtig
De temperatuur stijgt naar 6 of 7 graden in het noordoosten tot ruim 8 graden in het zuiden. Daarmee is het nog iets warmer dan gemiddeld deze tijd van het jaar en sluiten we een periode met bovengemiddelde temperaturen af, want in het weekend wordt het kouder. Het is bewolkt en van tijd tot tijd kan het licht regenen. Daarbij staat weinig wind.

Daarna kouder en overwegend droog
De dagen daarna hebben we te maken met een matige noordoostenwind die koudere lucht aanvoert. De middagtemperatuur daalt van 4 tot 6 graden op zaterdag naar 2 tot 4 graden op zondag. Met het koudere weer neemt ook de kans op neerslag af en een groot deel van de tijd is het droog. Wel zijn er vrij veel wolkenvelden. Ook de nachten worden kouder en als het opklaart gaat het licht vriezen.