LTO wil fiscale regeling voor boeren vanwege weerrisico’s

30-12-2023 JOURE – LTO Nederland zou graag zien dat boeren fiscaal reserveringen mogen treffen om de risico’s van schade door extreme weersomstandigheden af te dekken. De landbouworganisatie wil de kwestie tijdens de eerste kabinetsonderhandelingen op de politieke agenda zetten. “De huidige brede weersverzekeringen zijn niet afdoende”, stelt bestuurder Hendrik Jan ten Cate. “Ongeveer een derde van de boeren heeft zich verzekerd tegen extreme weersomstandigheden. In de praktijk vallen deze schaderegelingen echter vaak tegen, omdat de gehanteerde voorwaarden erg streng zijn.”

Ten Cate schat dat circa 5% van de aardappelen en 20% van de suikerbieten door het aanhoudende natte weer nog in de grond zitten. “Er zijn boeren die de helft van hun aardappeloogst nog moeten rooien. Dat is een enorme strop, zeker omdat ook de kosten voor hen de afgelopen tijd erg zijn toegenomen door de hogere energieprijzen en de gestegen lonen. Boeren moeten daarom in goede tijden fiscaal een bedrag opzij kunnen zetten om slechte jaren te overbruggen”, vindt de LTO-bestuurder.