Voedselbank in problemen door tegengaan van voedselverspilling supermarkten

21-12-2023 JOURE – Doordat steeds meer supermarkten actief zijn op het tegen gaan van voedselverspilling dreigt er een enorm te kort te ontstaan bij de voedselbanken. Voedseldonaties zijn met 20% afgenomen. Vanuit de voedselbank is er dan ook een oproep aan leveranciers om tot een nieuwe manier van samenwerking te komen.

Nederland heeft 500 afgiftepunten en 177 distributiecentra in Nederland. Bij de voedselbank werken alleen maar vrijwilligers. De voedselbank is afhankelijk van partijen die restgoederen die supermarkten of producenten niet meer verkopen. Op dit moment ziet de organisatie een zorgwekkende terugloop van donaties terwijl de behoefte van de voedselbanken nog steeds erg hoog is.

Vorig jaar doneerden diverse en grote A-merk bedrijven, supermarkten en ook consumenten nog flink aan de voedselbank. Maar indien dat dit jaar minder wordt is er waarschijnlijk een tekort waardoor de voedselbanken niet meer aan de vraag kunnen voldoen. Volgens het CBS zijn het aantal inwoners die op de armoedegrens leven ruim 800.000. In 2022 was dit cijfer nog 400.000. 40% van de klanten is jonger dan 18 jaar. Het beeld dat het mensen hun eigen schuld is die gebruik moeten maken van de voedselbank is dan ook volledig onterecht.

Voedselbanken Nederland een oproep doet aan fabrikanten, retailers en iedereen die actief is in de voedselbranche keten om te kijken of zij een percentage van hun reguliere producten willen doneren. Bedrijven die al mee helpen bij het bevoorraden van de Voedselbank zijn onder andere Unilever, Iglo, Hak, Jumbo en Albert Heijn. Als er te weinig voedzame producten binnenkomen, wordt er voedsel ingekocht bij (lokale) producenten en supermarkten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van financiële donaties.