Europese rente niet gewijzigd dankzij teruglopende inflatie

16-12-2023 JOURE – De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente niet voor de tweede keer op rij. De eerdere verhogingen waren er om inflatie tegen te gaan. Door deze reeks van stijgingen lijkt de inflatie stabiel. Waar vorig jaar de prijzen nog 6% waren toegenomen is dat nu teruggebracht naar 2,4%. In een toelichting heeft de ECB wel aangegeven de rente in de toekomst mogelijk weer te laten stijgen als er sprake is van een stijgende inflatie.

De verwachting voor volgend jaar is dat de inflatie uit zal komen op 2,7%. Dat is een stuk lager dan dit jaar echter wordt er gestreefd naar maximaal 2%. Hogere ECB-rentes moeten er ook voor zorgen dat sparen meer loont. Mensen zetten hun geld opzij en geven ze het dus minder vaak uit, waardoor prijzen ook minder hard stijgen.