Lezing Eddy van der Ley in Joure over bestseller ‘Heldendaad in de Sahara’

08-12-2023 JOURE – Yok Yok Mode in Joure ontvangt zaterdag 9 december Eddy van der Ley, auteur van het indrukwekkende Heldendaad in de Sahara. Het boek, een ode aan zijn in de Sahara omgekomen boezemvriend Peter Teggelaar en diens vriend/reisgezel Marc Gilsing, kwam eind september vanuit het niets binnen op nummer 4 in de Bestseller 60, en was na een paar dagen al toe aan de vijfde herdruk. Van der Ley is inmiddels benaderd voor vertalingen en verfilmingen.

Van der Ley, die eerder boeken schreef over onder meer Bas Nijhuis, Gertjan Verbeek, Michel Boerebach, Andy van der Meijde en Kim Kötter, vertelt vanaf 14.00 uur over de totstandkoming en de achtergronden van zijn bestseller. Na afloop is er de gelegenheid het boek te kopen, desgewenst gesigneerd door de auteur. Zijn lezing in Joure is voorlopig – door de grote stroom aan aanvragen – de enige in Friesland. ‘Ik heb goede contacten met scheidend eigenaar Jan Wagenaar’, zegt Van der Ley. ‘Ik ben al eerder voor een lezing annex signeersessie bij Yok Yok geweest, met Gertjan Verbeek.’  

De schrijver doet in een andere rol, als theatermaker/interviewer, vaker Friesland aan. Zo geeft hij theatercolleges over/met 100 jaar SC Heerenveen, Johan Derksen, Willem van Hanegem, Henk de Jong en Wim Kieft. Op de avond van/na de lezing is hij met Kieft in It Dielshus in Wommels. En op 29 februari staat hij met de dan 80-jarige Van Hanegem in De Harmonie in Leeuwarden.

Heldendaad in de Sahara
Op het moment dat de Arnhemmers Marc Gilsing en Peter Teggelaar beseffen dat ze op 24-jarige leeftijd gaan sterven in de Sahara, in de zomer van 1993, door een ongelukkige inschatting van hun Algerijnse woestijngids en door botte autopech, richten ze zich in hartverscheurende afscheidsbrieven tot geliefden, familie en vrienden. Zonder zelfmedelijden, maar met humor, zelfspot, berusting en – vooral – de zorg voor hen die achterblijven, accepteren de onfortuinlijke Sahara-reizigers hun noodlot. ‘Onze enige échte hel is de gedachte aan jullie verdriet. Doe ons postuum een plezier en leef vrolijk verder, zonder om ons te treuren. Angst voelen we niet. We zijn als grote jongens de uitdaging aangegaan, we zullen als grote jongens ons verlies ondergaan.’ Het dagboek, een heus monument van liefde, wordt aangetroffen naast de lichamen, en geldt als troostrijk houvast voor de nabestaanden. Een van hen, Eddy van der Ley, krijgt daarin het verzoek tot publicatie. ‘Eddy, doe er wat mee.’ Ook schrijven ze: ‘Dit boek is voor een ieder die het maar wil lezen.’

Dertig jaar later pakte Van der Ley de handschoen op. Als fundering voor Heldendaad in de Sahara publiceerde hij het complete dagboek van de fatale woestijnreis. Ook verhaalt hij over de impact die de dood van de jonge levenskunstenaars op zijn leven en op dat van vele anderen heeft gehad, juist door die laatste woorden vanaf hun plotselinge sterfbed. Van der Ley, die voor een reconstructie van het drama zelf afreisde naar de Sahara, schrijft vanuit het oogpunt van zijn verpletterende vriendschap met sportfreak en collega-journalist Peter Teggelaar. Het maakt Heldendaad in de Sahara ook tot een persoonlijke ode aan vrijheid, liefde, avontuur en broederschap.