Noordelijke co-vergisters blijven geblokkeerd

04-12-2023 JOURE – Een deel van de covergisters in Drenthe, Friesland en Groningen waar te hoge amfetaminegehaltes werden aangetroffen in het digestaat, blijven voorlopig geblokkeerd. Ook bij een tweede onderzoek zijn er nog te hoge waarden aan amfetamines gemeten. Het betekent dat de bedrijven het digestaat niet als een meststof af kunnen zetten.

Bij 8 vergisters in Friesland en 8 vergisters in Drenthe waren de waarden ook bij een nieuwe controle te hoog. Ook in Groningen zijn opnieuw analyses van het digestaat van bedrijven met een covergister uitgevoerd. Daarvan zijn de resultaten nog niet bekend.

In oktober bleek uit onderzoek dat bij 23 van 33 ondernemingen met een covergisters in het noorden van Nederland verhoogde waarden voor amfetamines in het digestaat waren aangetroffen. Er werd besloten om vervolgonderzoek in te stellen  met nieuwe analyses. Het beeld is vergelijkbaar met het vorige onderzoek.

De omgevingsdiensten in Friesland, Drenthe en Groningen doen tevens onderzoek naar de bron van de amfetamines. De eigenaren van de covergisters kunnen dat niet aangeven. De provincies zoeken of het vervuilde digestaat tijdelijk ergens opgeslagen kan worden of dat het als milieu-afval verwerkt moet worden. Dat laatste heeft grote financiële gevolgen.