Koud, vanuit noorden zon

01-12-2023 JOURE – Op veel plaatsen is het bewolkt en koud met lichte vorst. In het noorden schijnt de zon en later breekt op meer plaatsen de zon door. Alleen in het zuidoosten blijft het grijs. Het wordt 0 tot +2 graden. Morgen is het regionaal bewolkt en mistig en wordt het daarna zonniger. Aan de kust is kans op een winterse bui. Vanaf zondagmiddag neemt de kans op (natte) sneeuw toe.

Vanochtend koud en grijs, noorden zon
In het midden en zuiden is het bewolkt met temperaturen rond of net onder het vriespunt. In het noorden zijn zonnige perioden en vriest het aan het begin van de ochtend 3 tot 8 graden. Later in de ochtend zijn er in de noordelijke helft zonnige perioden. In het zuiden blijft het overwegend bewolkt.

Vanmiddag zon en wolken
Er zijn wolkenvelden en zonnige perioden. Regionaal kan het flink opklaren en is het stralend weer. In het zuiden is het aan het begin van de middag bewolkt en breekt geleidelijk de zon door. Alleen in het zuidoosten blijft het nog lang grijs. In de loop van de middag komen in het noordelijk kustgebied een paar winterse buien voor.

In het oosten stijgt de temperatuur naar waarden rond of net boven het vriespunt. In het westen wordt het 1 of 2 graden. Het is heel rustig weer met een zwakke noordoostenwind. Aan de kust is de wind matig. Ondanks dat het koud is voor de tijd van het jaar is het door de combinatie van zon en weinig wind best aardig weer. Gemiddeld is het begin december 6 tot 8 graden. Aan het eind van de middag daalt de temperatuur op veel plaatsen weer onder het vriespunt.

Vanavond noorden een winterse bui
In het Waddengebied komen vanavond winterse buien voor. Een enkele bui kan met een noordoostenwind het land opdrijven en plaatselijke sneeuwval veroorzaken. Er zijn wolkenvelden en regionale opklaringen. Komende nacht daalt de temperatuur naar -1 tot -5 graden. Regionaal kan het mistig worden, maar waar het langere tijd helder blijft kan het nog wat kouder worden. Ook dan maakt het noorden kans op een winterse bui.

Morgen zonnige perioden, aan de kust een bui
De dag start koud met op uitgebreide schaal vorst. Regionaal is het mistig en er komen ook wolkenvelden voor, maar in de middag gaat op meer plaatsen de zon schijnen. In het binnenland blijft het droog en stijgt de temperatuur naar een enkele graad. Mogelijk blijft de temperatuur in het noordoosten net onder het vriespunt. In de kustgebieden is kans op een lichte winterse bui en daar stijgt de temperatuur naar 2 of 3 graden. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidwesten. In de avond en nacht vriest het opnieuw licht. Vooral in het noorden en rond het IJsselmeer kan mist ontstaan.

Zondag vanuit zuidwesten winterse neerslag
In de ochtend zijn er wolkenvelden en schijnt af en toe de zon. Op een paar lokale buien aan de kust na is het droog. Vooral in het noorden kan het plaatselijk mistig zijn. Het vriest licht en rond het middaguur ligt de temperatuur op veel plaatsen iets boven het vriespunt. In de middag kan de temperatuur in het zuidwesten naar 3 graden stijgen. Daarbij staat een matige zuidenwind.

In het zuidwesten raakt het geheel bewolkt en kan wat regen of natte sneeuw vallen. Later in de middag en in de avond is het op de meeste plaatsen bewolkt. Vooral in het zuiden is er kans op (natte) sneeuw bij een temperatuur iets boven het vriespunt. In het noorden valt minder neerslag en blijft het mogelijk droog.