GFT afval bevroren: containers niet helemaal geleegd

30-11-2023 JOURE – Vanwege de vorst vriest gft afval vast in de container. Helaas kunnen de medewerkers daardoor niet alle gft containers goed legen. Ze rijden hiervoor niet terug. De gemeente hoopt op uw begrip hiervoor.

Afval bevroren in de container?
Door het koude weer kan het afval in uw container bevriezen. Dit gebeurt vooral snel bij het gft afval maar ook het afval in de grijze container kan bevriezen. Wanneer het afval bevriest, komt het niet goed los bij het legen. Het kan dus gebeuren dat uw container niet helemaal geleegd is omdat het afval is vastgevroren.

Hoe voorkomt u dat?

  • Zorg ervoor dat het afval zo droog mogelijk is. Laat het natte groente- tuin- en fruitafval gft bak wilt doen uitlekken of drogen, voordat u het in de gft container doet.
  • Stamp het afval niet aan.
  • Als de gft afvalcontainer leeg is, kunt u een dunne krant of eierdoos onder in de container leggen. De eierdoos neemt het vocht op en voorkomt voor een groot gedeelte het vastvriezen. Nog beter: een beetje zaagsel, stro of hooi.
  • Vastvriezen van de deksel voorkomt u door een takje onder de deksel te plaatsen of de rand in te smeren met vaseline.
  • Maak het afval zelf los met bijvoorbeeld een schep voor het legen.

Let op: Wanneer afval door bevriezing in de container achterblijft, kunnen wij daar niet voor terugkomen.