Koude nachten op komst

29-11-2023 JOURE – We hebben inmiddels te maken met volop winterse perikelen. Vandaag trekken enkele (winterse) buien over het land bij maxima die uitkomen tussen 2 en 5 graden. De komende dagen blijven de buien beperkt tot de kustgebieden. De temperatuur daalt verder en vooral de nachten verlopen koud met minima tussen -2 en -7 graden en ook overdag komt het kwik nog maar nauwelijks boven nul.

Vanochtend enkele (winterse) buien
Van west naar oost trekken (winterse) buien over het land. Op de meeste plekken valt gewoon regen bij temperaturen enkele graden boven nul, maar verder landinwaarts hebben de buien soms ook een winters karakter. Vooral in het oosten valt soms ook (natte) sneeuw wat lokaal een dun sneeuwdek kan opleveren. In de tweede helft van de ochtend nemen de buien geleidelijk in activiteit af.

Vanmiddag naast buien ook zon
In de middag is het vaker droger met een mix van wolken en brede opklaringen. Lokaal blijven enkele winterse buien mogelijk, maar er zijn ook plekken waar de middag grotendeels droog verloopt. Het is vrij koud met maxima die uitkomen tussen 2 graden in het noordoosten tot een graad of 5 in Zeeland. De wind is meest matig van kracht en komt uit het zuidwesten.

Vanavond en vannacht koude nacht met matige vorst
Lokaal valt eerst nog een winterse bui, maar in de loop van de avond is het overal droog en komen brede opklaringen voor. Er staat nauwelijks wind en dit zorgt ervoor dat de temperatuur een zeer scherpe daling in zet. Halverwege de avond ligt het kwik op veel plekken al ruim onder nul. Komende nacht verloopt koud, maar neerslag staat niet op het programma. Alleen in de kustgebieden is lokaal en bui mogelijk. Op uitgebreide schaal kan mist ontstaan. Het koelt uiteindelijk af naar -2 tot -6 graden met de laagste waarden in het oosten en noordoosten van het land.

Morgen koud en zonnig winterweer
Donderdag begint grijs door de aanwezigheid van mist. In de loop van de ochtend lost de mist geleidelijk op en komt er meer ruimte voor de zon. Vooral in het midden en zuiden kan de mist echter vrij hardnekkig zijn waardoor ze mogelijk pas vanaf het middaguur van de zon kunnen genieten. De middag verloopt, op een lokale winterse bui na, droog met veelal strakblauwe luchten. Hiermee is het dan ook heerlijk weer voor een mooie wandeling door de natuur, maar een dikke winterjas is een must! Het belooft namelijk een koude dag te worden met maxima die uitkomen tussen 0 en 2 graden. Mogelijk komt het kwik in het uiterste oosten en noordoosten niet boven nul uit en dat zou de eerste lokale ijsdag van het nieuwe winterseizoen opleveren. Aan het eind van de middag gaat het op steeds meer plaatsen vriezen en in de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur naar -3 tot -7 graden.

Vrijdag opnieuw een lokale ijsdag?
Er verandert weinig vergeleken met donderdag. Na opnieuw een koude nacht beginnen we de dag weer met mist op veel plekken. Deze mist lost geleidelijk op en in de middag is het vaak droog met veel ruimte voor de zon. Alleen in de kustprovincies blijft een winterse bui mogelijk. Bij een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen liggen de maxima tussen -1 en 2 graden.

Zaterdag weinig verandering
Op de eerste dag van het weekend is het op de meeste plaatsen droog met een mix van wolken en zonnige momenten. Wederom blijven de kustprovincies gevoelig voor een enkele winterse bui. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 1 tot 3 graden bij een meest matige zuidwestenwind. Daarmee is het een stuk kouder dan normaal voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor begin december liggen rond 7 graden.

Hierna toenemende wisselvalligheid, grote onzekerheid
Zondag kan op meerdere plekken in het land weer wat neerslag vallen. Vooral landinwaarts valt mogelijk ook (natte) sneeuw, maar de onzekerheid is nog groot. In de nieuwe week wordt mogelijk zachtere lucht aangevoerd. De temperatuur loopt ligt veelal tussen 2 en 5 graden, maar ’s nachts kan het nog enkele graden vriezen. Daarmee is het minder koud dan de voorgaande dagen, maar nog steeds kouder dan normaal.