Vrij koud met wolkenvelden en regionaal wat zon

22-11-2023 JOURE – De dag start koud met 1 tot 3 graden en in het oosten lichte vorst. Plaatselijk komt mist voor. Er zijn wolkenvelden en in het oosten en zuidoosten schijnt een tijdje de zon. Het wordt 4 tot 8 graden. Vanavond stijgt de temperatuur een paar graden en valt in het noorden een beetje regen. Morgen is het bewolkt en zacht met 11 tot 13 graden. De wind trekt aan en in de avond gaat het regenen. De dagen daarna verlopen wisselvallig met buien en een koude noordwestenwind.

Vanochtend binnenland mist en vorst, lokaal zon
In het zuiden, oosten en rond de Veluwe vriest het aan het begin van de ochtend licht. Plaatselijk komt mist of laaghangende bewolking voor, maar er zijn ook plaatsen waar de zon een tijdje schijnt. Over het westen en noordwesten trekt vrij veel hoge bewolking en ligt de temperatuur tussen 2 en 6 graden.

Vanmiddag veel bewolking
Op de meeste plaatsen is het bewolkt. In het oosten en zuidoosten kan de zon nog even schijnen, maar de hoge bewolking neemt geleidelijk toe. De temperatuur stijgt heel langzaam en aan het eind van de middag is het 4 of 5 graden in het oosten en 8 graden in het westen. Aan de noordwestkust is het 10 graden. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. Aan het eind van de middag kan in het Waddengebied een beetje regen vallen.

Vanavond noorden een beetje regen
In de avond is het overwegend bewolkt met in het zuidoosten enkele opklaringen. In de noordelijke provincies kan het in de loop van de avond een beetje regenen. In het zuiden blijft het droog en in het midden van het land krijgt hooguit tijdelijk wat licht gespetter. Een matige en aan de kust vrij krachtige wind uit het zuidwesten tot westen voert minder koude lucht aan. De temperatuur stijgt geleidelijk naar 6 graden in het zuidoosten tot 11 graden langs de westkust. Komende nacht kan de temperatuur nog een graadje stijgen. Het is bewolkt met in het noordoosten een spatje regen, maar later is het zo goed als droog.

Morgen grijs en zacht
Er is vrij veel bewolking, maar vooral in het noorden en westen kan zo nu en dan de zon doorbreken. De ochtend verloopt droog. In de middag wordt de bewolking in het noorden en noordoosten dikker en valt af en toe wat regen. De middagtemperatuur ligt tussen 11 en 13 graden en daarmee is het zacht voor de tijd van het jaar. Er staat een matige tot vrij krachtige westenwind. In de kustgebieden is de wind krachtig en op de Wadden en aan de westkust gaat het hard waaien.

In de avond trekken over het noorden buien. De buiigheid breidt in de loop van de avond uit naar het zuiden van het land. De wind neemt nog iets in kracht toe. Aan de noordwestkust staat tijdelijk een stormachtige noordwestenwind met zware windstoten. In de nacht is het wisselvallig met droge perioden en buien met kans op hagel. De temperatuur daalt naar 3 tot 6 graden en in combinatie met een doorstaande wind en de buien is het guur weer.

Vrijdag buien en een koude wind
Vanuit het noordwesten is het een komen en gaan van buien en tijdens droge perioden kan de zon een tijdje schijnen. Er staat een matige tot vrij krachtige noordwestenwind en aan de kust is de wind krachtig tot hard met zware windstoten. In het binnenland kan de wind vooral tijdens buien erg vlagerig zijn. Het wordt 5 tot 8 graden, maar de wind maakt het voor het gevoel enkele graden kouder. Zeker wanneer je een bui treft is het waterkoud. Tijdens sommige buien kan het flink hagelen en wordt het kortstondig een beetje wit. Het wisselvallige weer levert wel mooie wolkenluchten op met af en toe een regenboog.

In de avond en de nacht naar zaterdag blijft het wisselvallig met buien. Er valt regen, hagel en tijdens een enkele bui is wat natte sneeuw in het oosten niet uitgesloten. De temperatuur daalt naar 2 tot 5 graden.

Zaterdag opnieuw buiig
Ook zaterdag hebben we een wisseling van buien en droge perioden met zon. In de middag stijgt de temperatuur naar 6 tot 9 graden, maar tijdens buien blijft het koud. De noordwestenwind voelt koud aan, maar is niet meer zo onstuimig als op vrijdag. In de avond en de nacht naar zondag zijn er minder buien en vooral in het binnenland kan het langere tijd droog blijven met opklaringen.

Zondag koud en wisselvallig
Met een westen- tot noordwestenwind trekken buien over de kustprovincies. In het binnenland zijn minder buien en blijft het een tijd droog en kan het aan het begin van de ochtend licht vriezen. In de middag wordt het 4 tot 8 graden.

Daarna onzekere verwachting
Na het weekend kan het licht wisselvallige weer aanhouden, maar er is ook kans dat het vaker droog blijft met lagere temperaturen.