Eerst buien, vanmiddag vaak droog

17-11-2023 JOURE – Vandaag is het op de meeste plaatsen droog met een mix van wolken en zon. Alleen in het zuiden en westen zijn aanvankelijk nog enkele buien mogelijk. Vanmiddag stijgt de temperatuur naar een graad of 8. Het weekend verloopt wederom volop herfstachtig. Zaterdag regent het geruime tijd en zondag zijn het buien die het land aandoen.

Vanochtend zuiden en westen af en toe een bui
Na een frisse nacht met lokaal lichte vorst in het oosten is een winterjas vanochtend geen overbodige luxe. De temperatuur ligt halverwege de ochtend in bijna heel het land nog onder de 5 graden. Vooral in het oosten begint de dag met wat nevel of laaghangende bewolking voor. In het zuiden en westen komen enkele (lichte) buien. Elders in het land is het overwegend droog.

Vanmiddag prima buitenweer
Het is vanmiddag prima weer. Alleen in de kustprovincies is nog een lokale bui mogelijk. Elders is het overal droog met een mix van wolken en zon. Bij een zwakke tot matige zuidenwind komt de middagtemperatuur uit rond een graad of 8.

Vanavond en vannacht: frisse avond, noordoosten kans op mist
Vanavond wisselen wolken en opklaringen elkaar af. De temperatuur daalt snel. Halverwege de avond ligt de temperatuur in het noordoosten rond het vriespunt, terwijl het in Zeeland een graad of 6 is.

Komende nacht blijft het overal droog en vooral in het noorden en oosten is wat (dichte) mist mogelijk. In het zuidwesten neemt gedurende de nacht de hoge bewolking juist toe. De laagste temperaturen worden vroeg in de nacht bereikt. Met het aantrekken van de wind lopen de temperaturen in de tweede helft van de nacht geleidelijk op.

Morgen kletsnatte Sinterklaasintocht
De Sint moet zijn paraplu zeker niet vergeten als hij zaterdagmiddag om 12:00 arriveert in Gorinchem. Het wordt namelijk een kletsnatte zaterdag. Er trekt een regengebied richting ons land. In het westen begint het in de ochtend al te regenen. Het uiterste oosten houdt het mogelijk tot het middaguur droog.

Gedurende de dag trekt het regengebied oostwaarts over het land. Overdag is het slechts 6 of 7 graden bij een matige tot aan de kust krachtige zuidwestenwind, 4-6 Bft. Al met al niet echt uitnodigend om naar buiten te gaan.

In de avond wordt het vanuit het westen geleidelijk droger en dan wordt ook zachtere lucht richting het land aangevoerd. De temperatuur loopt nog flink op en halverwege de avond is het 8 tot 12 graden.

Zondag enkele buien, zacht en een stevige wind
Op de tweede weekenddag is het wederom flink herfstachtig. Zo kletsnat als zaterdag wordt het niet, maar droog houden we het zeker niet. Verspreid over het land komen flink wat buien voor. In het noorden kan het ook wat langer regenen. We zitten inmiddels duidelijk in zachtere lucht met maxima die uitkomen tussen 12 en 14 graden. De wind is zeer stevig. Er staat een matige tot aan de kust mogelijk harde zuidwestenwind, 4-7 Bft.

Maandag wederom niet droog
Ook de start van de nieuwe week verloopt nog wisselvallig met kans op enkele buien. Tussen de buien door zijn wel droge momenten waarbij de zon mogelijk even doorbreekt. Het wordt een graad of 11.

Hierna afnemende neerslagkansen
De dagen hierna neemt de buienactiviteit af en krijgen we waarschijnlijk flink wat droge momenten voorgeschoteld. Zonovergoten dagen zitten er echter niet in. In de ochtenduren is vaak wat mist of laaghangende bewolking mogelijk, maar ook overdag zijn het vaak wolkenvelden die het weerbeeld domineren. De temperatuur daalt nog wat verder en overdag krijgen we te maken met maxima die uitkomen rond een graad of 8. Dat zijn vrij gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar.