Karter Fynn Jonkman kijkt van de zijlijn toe hoe hij toch Nederlands kampioen wordt!

15-11-2023 EINDHOVEN – Toekijkend vanachter het hek dat de baan scheidt van de paddock, begon de Jouster karter Fynn Jonkman te juichen toen de laatste race van het NK Parolin Rocky F2 was afgelopen. Het negenjarige talent uit Joure was in Eindhoven tóch nog kampioen geworden, ook al kon hij niet racen vanwege een gebroken sleutelbeen.

“Ik ben ontzettend blij met het kampioenschap. En ook nog driver of the day omdat ik toch nog geprobeerd heb om te racen. Mijn dag kan niet meer stuk!”, zei een dolblije Fynn die het nog maar amper kon geloven. Even eerder had de snelle Fries met de Nederlandse vlag in de hand een ereronde gehad op de Brabantse piste.

Dat deed hij zittend op de platte kar waarmee uitgevallen karts na een race van de baan worden gehaald. “Dat was leuk. Het was niet superlang. Dat vond ik wel prettig in verband met mijn sleutelbeen. Maar ik had het liefst in de kart een ererondje gereden natuurlijk.”

Ja, het was een bijzonder scenario, zondag op kartbaan De Landsard. Een dag eerder had Fynn zijn rechtersleutelbeen gebroken nadat hij over de kop was gevlogen door een crash in de bandenstapels. Hij had twee coureurs die voor hem met elkaar in aanraking waren gekomen, moeten ontwijken. “We zijn in Eindhoven naar het ziekenhuis geweest voor röntgenfoto’s. Toen bleek mijn sleutelbeen gebroken”, zei Fynn.

“We kregen nog wel toestemming om vandaag (zondag, red.) te starten en daarna langs de kant te staan. Omdat de nummer twee in het kampioenschap niet zo goed scoorde, werd ik uiteindelijk toch kampioen. Het was nog spannend.” Hij startte nog wel in race één om geklasseerd te kunnen worden, maar hij kon vanwege zijn gebroken sleutelbeen uiteraard niet verder. “Ik heb in de races daarna in mijn vingers geknepen van spanning.”

Eind goed al goed, dus. Het was de ultieme beloning voor al het harde werken van de afgelopen jaren. Vier jaar geleden begon Fynn met zijn sport. “Ik was vijf jaar oud. Dat kwam door een bezoek aan de Racing Expo in Leeuwarden. Mijn ogen waren gericht op de kartbaan daar. Ik heb altijd heel veel gehad met auto’s en met autosport. Ik wilde het zelf proberen maar was toen nog te klein voor wedstrijden. Ik ben lessen gaan nemen in een Parolin Rocky-kart in Lelystad. Ik vind de snelheid en het inhalen heel leuk.”

Nu is zijn eerste titel daar. Eén die hem toekomt. Ga maar na: hij won onder andere alle drie de races op het circuit van Venray. “Ik liep daar negen punten uit op nummer twee. Dat heeft ook geholpen. In totaal heb ik in drie van de zes NK-rondes het dagklassement gewonnen.”

Nu hij kampioen is van de Parolin Rocky F2-rijders  – de eerstejaarsrijders in de Parolin Rocky-karts – is het tijd voor een stapje hogerop. Dat wordt komend seizoen ‘dus’ de Parolin Rocky F1-klasse. “We gaan dan weer het NK rijden en soms een clubwedstrijd in Venray en Strijen. Ik heb er nu al zin in!”

Fynn bedankt Kart Academy voor de afgelopen drie jaar. Mede dankzij de ondersteuning en begeleiding van iedereen van het team is hij erin geslaagd kampioen te worden. Zeker het afgelopen weekeinde was het fijn dat het hele team klaarstond om te ondersteunen.

(Foto: Bas Kaligis – RaceXpress.nl & blattermedia.com)