Museum Joure krijgt € 5.000 van bank voor aankoop zonnepanelen

11-11-2023 JOURE – Gister overhandigde Tietsia Hofman van een lokale bank een cheque van € 5.000 aan Iris Nutma, directeur van Museum Joure, voor de aanschaf van zonnepanelen. De eerste exemplaren werden meteen al op het dak geplaatst. De installatie van de zonnepanelen is onderdeel van een uitgebreid isolatie- en verduurzamingsprogramma dat de eigenaar van de panden, stichting Het Kofschip, momenteel laat uitvoeren.

Isolatie en verduurzaming
Drie van de tien panden van Museum Joure worden momenteel door de eigenaar, stichting Het Kofschip, uitgebreid geïsoleerd met onder andere voorzetwanden en ramen. Iris Nutma, directeur van Museum Joure, vertelt: “We zijn heel erg blij met deze investering door stichting Het Kofschip. Door de isolatie ontstaat een beter museumklimaat en gaat het energiegebruik de komende tijd flink naar beneden. Dat is fijn, want de energieprijs is nog steeds flink hoog.” Door de overstap naar verwarming met hybride warmtepompen en arico’s gaan de panden grotendeels van het gas af.

Voor een deel van de kosten voor de isolatie heeft stichting Het Kofschip een subsidie ontvangen van het Iepen Mienskipsfûns van de provincie Fryslân.

Zonnepanelen op het dak
Om het gestegen elektriciteitsgebruik zoveel mogelijk zelf en duurzaam op te vangen, worden op het dak van Museum Joure zonnepanelen geplaatst. De kosten hiervoor moet Museum Joure zelf dragen. Iris Nutma: “Gelukkig zijn er meerdere partijen die ons hierbij helpen, zoals nu met deze prachtige bijdrage uit het Coöperatiefonds. En ook stichting Westermeer en de Vereniging Vrienden van Museum Joure hebben geld gegeven om dit mogelijk te maken.“