Oproep aan Den Haag om meer aandacht te besteden aan gezondheid kinderen

04-11-2023 JOURE – De gezamenlijke gezondheidsfondsen roepen de landelijke politiek op om meer aandacht te besteden aan het gezond houden van onze kinderen en jongeren. Dit moet een topprioriteit zijn: voor onze kinderen én de toekomst van Nederland.

Zo’n driekwart van de Nederlanders steunt deze boodschap. Zo willen ze dat er duidelijkere regels komen voor het bedrijfsleven om tot een gezondere leefomgeving te komen voor kinderen. Dat blijkt uit recent representatief onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders, in opdracht van 22 samenwerkende gezondheidsfondsen die toewerken naar een Gezonde Generatie. “Dat onderzoek wordt vandaag aangeboden aan zoveel mogelijk lijsttrekkers”, aldus Mark Monsma van de Gezonde Generatie.

De fysieke en sociale omgeving waarin we opgroeien heeft een grote invloed op de gezondheid van kinderen en volwassenen. Monsma: “Het is nog veel te moeilijk om gezonde keuzes te maken in Nederland. Elke dag worden jongeren en kinderen in hun directe omgeving blootgesteld aan ongezonde prikkels, zoals fastfood, sigaretten, vapes en alcohol. Bovendien zijn gezonde keuzes nog te duur en is er te weinig stimulans om te bewegen. Ook de prestatiedruk op jongeren neemt toe, op school en in de samenleving als geheel. Om het tij te keren is de hulp van de politiek keihard nodig.”