Autoverlichtingscampagne moet Friese wegen veiliger maken

02-11-2023 JOURE – Veiligheid vraagt om technisch goede autoverlichting, die op de juiste manier wordt ingezet. Nog te vaak nemen bestuurders deel aan het verkeer met gebrekkige, vuile of onjuiste autoverlichting. “Dat kan en moet beter”, vindt Matthijs de Vries, ROF-voorzitter en gedeputeerde verkeersveiligheid. De Vries gaf daarom vandaag het startsein voor een campagne die wijst op het belang van goede autoverlichting: Met Goed Licht Zie Je Meer. De campagne wordt ondersteund door ANWB en de Friese autobranche.

Nu we weer vaak in het donker naar en van ons werk rijden, is goede autoverlichting cruciaal. Reden voor gedeputeerde Matthijs de Vries om de Friezen hierop te wijzen. Matthijs de Vries: “Je kunt het niet vaak genoeg benadrukken: bij veilig weggedrag hoort ook goed werkende autoverlichting. En je moet de verlichting ook op de juiste manier inzetten. Je kunt niet blind afgaan op de nieuwste techniek, wat wel vaak gedacht wordt.”

Ook de ANWB wijst op de verantwoordelijkheid van de bestuurder. “Het is essentieel om te weten hoe het is gesteld met je autoverlichting,” stelt Kees Terwischa van Scheltinga, Regiomanager Noord-Nederland bij ANWB. “Wij raden iedereen aan om zelf regelmatig ook een snelle check te doen.”

Schone lampen, meer licht, meer zicht, ook overdag
Naast een goede werking en gebruik moeten lampen ook regelmatig schoon gemaakt worden.. Met vuile autoverlichting vermindert de lichtopbrengst van je lamp wel tot 80%. Verder is het advies om – zeker in landelijk gebied – ook overdag goede autoverlichting te voeren. “Uit cijfers blijkt dat we jaarlijks landelijk dertig verkeersdoden en vijfhonderd ernstige verkeersgewonden kunnen voorkomen als automobilisten overdag de juiste autoverlichting aanzetten”, onderbouwt Terwischa van Scheltinga. Vaar daarbij niet blind op je automatische verlichting: “Het is belangrijk om zelf te begrijpen wanneer je welke verlichting inschakelt bij welke weersomstandigheid.”

Vervang zo snel mogelijk en altijd per twee
E wordt geadviseerd om defecte lampen zo snel mogelijk – en altijd per paar – te repareren. Als de ene koplamp stuk is, vervang dan meteen ook de ander. De praktijk leert dat wanneer er één lamp kapotgaat, de andere snel volgt. Meer informatie