Tijdelijk droger, morgen ronduit onstuimig

01-11-2023 JOURE – De noordelijke helft heeft met regen te maken. Gedurende de ochtend is het tijdelijk droger, maar in de middag gaat het vanuit het zuidwesten weer regenen. Het wordt 13 tot 16 graden. Morgen veroorzaakt storm Ciarán een ronduit onstuimig weertype. Landinwaarts neemt de wind toe naar krachtig tot hard en pal aan zee komt het mogelijk tot storm met kans op zeer zware windstoten. Hierbij valt in het westen enige tijd regen terwijl het in het oosten droog blijft. De komende dagen waait het minder stevig, maar blijft het wisselvallig.

Vanochtend lichte regen
Op veel plaatsen overheerst de bewolking en er trekt een gebied met (lichte) regen noordwaarts over het land. In de zuidelijke helft is het droog. De zuidenwind is overwegend matig landinwaarts en (vrij) krachtig langs de kust en het IJsselmeer.

Vanmiddag af en toe regen en zacht
De regenzone verlaat via het noorden het land en het eerste gedeelte van de middag verloopt tijdelijk droger. Gedurende de middag gaat het vanuit het zuidwesten weer regenen. Bij een matige tot harde zuidenwind wordt het 13 graden op de Waddeneilanden tot plaatselijk 16 graden in het zuidoosten. Aan het eind van de middag klaart het in het zuidwesten op, maar droog wordt het niet want er kunnen nog enkele buien overtrekken.

Vanavond vooral in de kustgebieden buien
In de westelijke kustprovincies komen buien voor, mogelijk met onweer. Landinwaarts is het vaker droog met wolkenvelden en opklaringen. In het noordoosten valt eerst nog wat regen, maar dit trekt geleidelijk het land uit.

Aan het eind van de avond en vannacht neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe en gedurende de nacht gaat het vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen regenen. De wind neemt toe naar (vrij) krachtig boven land tot hard, mogelijk zelfs stormachtig, langs de westkust. De minimumtemperatuur komt rond 10 graden uit.

Morgenochtend wind neemt in kracht toe
Storm Ciarán zorgt donderdag voor ronduit onstuimig herfstweer. Aanvankelijk is het bewolkt en in de noordelijke helft valt af en toe regen. Gedurende de ochtend wordt het in het noorden droger terwijl het westen met regen te maken krijgt. De zuidenwind wordt krachtig boven land tot hard en mogelijk stormachtig aan de kust, windkracht 7 tot 8. Landinwaarts zijn windstoten van 75 tot 90 km/uur mogelijk en vlak aan zee mogelijk 90 tot 100 km/uur.

Morgenmiddag kans op (zeer) zware windstoten
In het oosten is het droog met zonnige perioden en in het westen komen buien voor. De zuidenwind neemt verder in kracht toe en wordt krachtig tot hard in een groot deel van het land. Langs de westkust komt het mogelijk tot stormkracht, windkracht 9. Landinwaarts is kans op windstoten van 70 tot 90 km/uur en langs de westkust komt het mogelijk tot zeer zware windstoten van 100 tot 110 km/uur. In het noordoosten waait het minder stevig. Het is zacht met maxima tussen 13 en 15 graden.

Morgenavond eerst nog veel wind
In het westen is het bewolkt en regenachtig, elders is het droog met opklaringen. De zuidenwind is vrij krachtig in het oosten en krachtig tot hard in het westelijke deel. Vlak aan zee is de wind stormachtig, mogelijk nog stormkracht. Tijdens de nacht naar vrijdag neemt de wind geleidelijk in kracht af. De minimumtemperatuur ligt rond 8 graden.

Vrijdag meeste regen in het westen, minder zacht
Tijdens de ochtenduren heeft het westen met regen te maken en in het oosten begint de dag droog met af en toe zonneschijn. Gedurende de dag gaat het landinwaarts vaker regenen, maar de meeste regen is weggelegd voor de westelijke kustprovincies. Naast het regenachtige weer waait het in het westen krachtig, 6 Bft. Pal aan zee zijn zware windstoten tot 75 km/uur mogelijk. Met maxima tussen 10 en 12 graden is het minder zacht dan voorgaande dagen. Door de stevige zuidwestenwind voelt het bovendien een stuk kouder aan.

In het weekend aanhoudend wisselvallig
Na vrijdag blijft de wind in een zuidwesthoek waardoor dagelijks buien of regengebieden ons land makkelijk kunnen bereiken. Overdag is het gemiddeld 12 graden en ligt hiermee iets boven het langjarig gemiddelde. Tijdens de nachten komt het kwik rond 7 graden uit.