Wisselvallige herfstweek

30-10-2023 JOURE – De herfst draait op volle toeren en dat is ook deze week weer goed merkbaar. De eerste helft van de week is het wisselvallig met naast enkele buien ook af en toe droge en zonnige momenten. Ook vandaag krijgen we ,na een droge en zonnige start, weer te maken met perioden met regen. Het wordt 14 of 15 graden. In de tweede helft van de week wordt het onstuimig met veel wind en regelmatig regen.

Vanochtend beste moment van de dag op veel plaatsen
Het is een groot gedeelte van de ochtend op de meeste plaatsen droog met enkele brede opklaringen. Alleen in het noordwestelijk kustgebied komen meer buien voor. Mogelijk ook met een klap onweer. In de loop van de ochtend neemt in het uiterste zuiden de bewolking alweer toe.

Vanmiddag vanuit het zuiden regen
Vanuit het zuiden neemt overal de bewolking snel toe en dit gaat gepaard met een regengebied dat noordwaarts het land over trekt. Gedurende de middag begint het in het zuiden op steeds meer plekken licht te regenen. In het noorden blijft het de hele middag nagenoeg droog. Bij een veelal matige zuid(west)enwind wordt het 14 of 15 graden.

Vanavond en vannacht natte avond
De paraplu is vanavond je beste vriend, want het regengebied ligt inmiddels pal boven ons land. In bijna heel het land regent het gestaag door en af en toe kan het ook flink doorplenzen. Ook komende nacht blijft het nat. Pas aan het einde van de nacht trekt het regengebied geleidelijk via het oosten weg, maar daarachter komen dan weer enkele buien voor. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar 8 tot 10 graden.

Morgen wisselvallig
Dinsdag is voorlopig één van de beste dagen van de week. Helemaal droog houden we het niet, want verspreid over het land komen wederom enkele buien voor. Toch zijn de buien vrij plaatselijk en op veel plekken in het land zijn er dan ook veel droge en zonnige momenten. Bij een veelal matige zuidwestenwind wordt het een graad of 13. Met een zonnetje erbij is het dan prima weer om erop uit te trekken. In de loop van de avond heeft de bewolking overal de overhand en in de nacht naar woensdag trekt een regengebied over het land.

Woensdag weinig verandering
In de ochtend regent het in het oosten enige tijd, maar de middag kent langdurige droge momenten met mogelijk ook wat zon. Een veelal matige tot aan de kust krachtige zuidwestenwind, 4-6 Bft, zorgt voor de aanvoer van zachtere lucht. De temperatuur stijgt naar 13 tot 16 graden. Dat is een stuk zachter dan de 12 graden die gebruikelijk is voor begin november. In de loop van de middag vanuit het westen de kans op regen opnieuw toe.

Donderdag onstuimig weertype
Een actief en groot regengebied trekt donderdag richting het westen van Europa. Dit zorgt in meerdere landen voor een ronduit onstuimig weertype en op sommige plekken mogelijk ook (zware) storm. In ons land moeten we rekening houden met veel bewolking, perioden met regen en en veel wind. Er komt een vrij krachtige tot in de kustgebieden een stormachtige zuidoostenwind te staan, 5-8 Bft. Bovendien zijn in heel het land windstoten mogelijk tot 75 km/uur, pal aan zee mogelijk oplopend tot 90 km/uur. De maximumtemperatuur komt uit rond een graad of 14.

Hierna aanhoudend wisselvallig met veel wind
De rest van de week blijft het onvervalst herfstweer. Een zuidwestenwind zorgt dagelijks voor de aanvoer van buien of regengebieden. Ook de wind blijft nadrukkelijk aanwezig en kan soms even flink uithalen. De temperatuur daalt richting de normaal met dagelijks middagtemperaturen van 10 tot 12 graden. Kortom: het ronduit herfstachtige weerbeeld weet voorlopig nog van geen wijken.