Donderdag en vrijdag landelijke 48-uurs staking voor goede cao Houthandel

30-10-2023 JOURE – FNV Bouwen & Wonen roept zijn leden in de houthandel op tot een eerste landelijke 48-uurs staking. Eerder waren er al werkonderbrekingen in de provincies Noord-Brabant, Utrecht, Noord-Holland, Zeeland en Zuid-Holland. En was er vorige week al een landelijke 24-uurs staking. Meer stakingen zijn aanstaande.

Inschrijf-locaties
De stakende FNV leden schrijven zich op donderdag 2 november, van 08.00 tot 10.00 uur, in op de volgende 6 FNV vakbondshuizen:
– Vakbondshuis Amsterdam, Derkinderenstraat 2-8
– Vakbondshuis Deventer, Gotlandstraat 2a
– Vakbondshuis Eindhoven,  Dr. Cuyperslaan 47 
– Vakbondshuis Heerenveen, Koornbeursweg 32
– Vakbondshuis Rotterdam, Pegasusweg 200
– Centraal Vakbondshuis/(FNV hoofdkantoor) Utrecht, Hertogswetering 159

‘Werkgevers: kom over de brug…het hou(d)t een keer op’
FNV actiecoördinator Dennis Vereggen: ‘Ook na een aantal succesvolle werkonderbrekingen in diverse provincies en onze 24-uurs staking van vorige week weigeren de werkgevers nog altijd een goede cao af te spreken.

Het hou(d)t een keer op! Onze eis van 6% + 100 euro en iedereen in de cao blijft recht overeind staan. Daarom gaan we nu de druk verder opvoeren en naar 2 dagen staking. Wij gaan door tot onze eisen zijn ingewilligd. Tegen de werkgevers zou ik willen zeggen: ‘Kom over de brug anders zie je je werknemers straks wellicht nooit meer terug.’

Nederlandse Houtondernemingen
Op 29 september liep het door FNV Bouwen & Wonen verstuurde ultimatum naar de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) voor een goede, nieuwe cao af. De VVNH liet echter weten niet op de gestelde cao eisen in te gaan.

Belangrijkste cao-eisen
Looptijd
Een cao met een looptijd van één jaar, van 1 april 2023 tot en met 31 maart 2024.

Loonontwikkeling
Per 1 juli 2023 een structurele verhoging van alle maandsalarissen met € 100 bruto (op fulltime basis) én daarbovenop een verhoging van 6% voor alle salarisschalen, daadwerkelijk betaalde bruto salarissen en overige emolumenten.

Boven cao
De loongrens waardoor een grote groep werknemers in de sector buiten de cao valt, wordt opgeheven waardoor alle werknemers van houthandel-bedrijven onder de cao komen te vallen.

Reiskosten

Een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer van 0,21 eurocent per kilometer.

Ploegendienst
De leeftijd waarop ploegendienst geweigerd mag worden, wordt niet verhoogd.

Pensioenregeling
De jaarlijkse verhoging van de franchise wordt bevroren tot het niveau van de franchise van de pensioenregeling voor de Meubelindustrie.

Zwaarwerkregeling
Er komt een protocolafspraak om verder te praten over de invoering van een zwaarwerkregeling.

In de Houthandel werken circa 6.000 werknemers. De vorige cao liep op 31 maart dit jaar af.