Geen tegemoetkoming bij schade door houtduif in 3 provincies

17-10-2023 JOURE – In de periode 15 oktober 2023 tot 31 januari 2024 komt schade in de landbouw veroorzaakt door de houtduif in de provincies Friesland, Noord-Holland en Zuid-Holland niet in aanmerking voor een tegemoetkoming vanuit het Faunafonds. Dat meldt de uitvoeringsorganisatie van de provincies BIJ12.

De houtduif is een landelijk vrijgestelde diersoort die bejaagd mag worden. Er wordt voor deze soort normaal gesproken geen tegemoetkoming in faunaschade verleend. De afgelopen maanden gebeurde dat in de provincies Friesland, Zuid-Holland en Noord-Holland  wel, omdat de houtduif in deze provincies niet bestreden konden worden onder de landelijke vrijstelling.

Omdat de houtduif ook een jachtsoort is, mag deze in het jachtseizoen – die loopt van 15 oktober 2023 tot 31 januari 2024 – wel bejaagd worden. Om die reden vervalt de tegemoetkoming voor faunaschade in het jachtseizoen in de drie provincies.